Ανδρέας Ξανθός: Έρχονται αλλαγές στο Παρατηρητήριο Τιμών

xanthos1Το θέμα λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών το οποίο διέπεται από στρεβλότητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις βασικών υλικών στο ΕΣΥ, στηλίτευσε χθες σε δύο ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προαναγγέλοντας αλλαγές με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στην Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός στο Βήμα FM, ενώ αυτή την στιγμή τα νοσοκομεία έχουν στα ταμεία τους ταμειακά διαθέσιμα περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, οι διοικήσεις δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, εξαιτίας του στρεβλού συστήματος προμηθειών.

«Είναι μπλοκαρισμένο όλο το σύστημα προμηθειών», τόνισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, ότι «έχει τρομερές δυσλειτουργίες το σύστημα. Διότι η ιστορία με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, με το Παρατηρητήριο Τιμών, με τη χαμηλότερη τιμή η οποία δίνεται σε κάποιο νοσοκομείο από έναν προμηθευτή και η οποία καθορίζει στη συνέχεια όλη την υπόλοιπη αγορά, δημιουργεί στρεβλώσεις και δυσκολίες. Με αποτέλεσμα να μην προωθούμε οι ενταλματοποιήσεις, να μην εγκρίνονται εντάλματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπάρχουν λοιπόν αναξιοποίητα χρήματα στα ταμεία των νοσοκομείων.
Άρα, θέλω να πω ότι το θέμα είναι βαθύτερο. Δεν είναι θέμα εκταμίευσης και ροής χρηματοδότησης κρατικής από εμάς. Είναι συνολικά ζήτημα αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος. Και του λογιστηρίου των νοσοκομείων και ετοιμάζουμε μία πολύ σημαντική νομοθετική παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο, που πιστεύω ότι θα εξομαλύνει πολύ την κατάσταση».

«Την ίδια στιγμή δε που όντως σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ελλείψεις σε φτηνό υγειονομικό υλικό, σε γάζες, σε σύριγγες, σε καθετήρες, στο σύστημα υγείας συνεχίζουν να υπάρχουν θύλακες σπατάλης και προκλητής ζήτησης», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης