Υπό απελευθέρωση η διακίνηση 216 ΜΗΣΥΦΑ

supermarketΜέχρι το τέλος του Ιουνίου 2016 αναμένεται να είναι έτοιμη η σχετική υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση της αγοράς για 216 φάρμακα, ενώ όσον αφορά τον τζίρο αυτών, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερος των 25 εκατ. ευρώ.

Σε αναμονή βρίσκεται η αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών διακίνησης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση για το ποια φάρμακα περιλαμβάνονται μεταξύ των 216 Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ) που θα πάρουν τον δρόμο προς την εκτός φαρμακείου αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις IMS Health, τα περί 1.540 ΜΗΣΥΦΑ που διακινούνται σήμερα από τα φαρμακεία και οι συσκευασίες τους φέρουν το κουπόνι του ΕΟΦ έχουν όγκο (με βάση το 2015) τα περίπου 105 εκατομμύρια τεμάχια και αξία περίπου 175 εκατ. ευρώ (τιμές παραγωγού).

Με βάση αυτή τη μέτρηση και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι τα ΓΕΔΙΦΑ σε αξία δεν ξεπερνούν το 13% της συνολικής αγορά ΜΗΣΥΦΑ, υπολογίζεται ότι η αξία αυτών των σκευασμάτων που μπορεί να διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ είναι περίπου 23-25 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από το 1% του συνολικού τζίρου των φαρμακείων (σε τιμές παραγωγού) με βάση το 2015 που είχε προσεγγίσει τα 2,76 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις τέσσερις κωδικοί από το πλέον γνωστό αναλγητικό με βάση την παρακεταμόλη κατέχουν το 20% της συνολικής αγοράς από πλευράς όγκου και περί το 10% της συνολικής αγοράς σε αξία. Βέβαια, αυτό αφορά συγκεκριμένες μορφές συσκευασίας και περιεκτικότητας σε χάπια – δισκία.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς σημειώνουν ότι έχουν πολύ λίγη ενημέρωση για τα σκευάσματα της λίστας των ΓΕΔΙΦΑ, έχοντας δει απλώς μία πρώτη λίστα, η οποία όμως περιέχει και σκευάσματα τα οποία έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορούν να επανακυκλοφορήσουν, ειδικά από τη στιγμή που από 1/1/2017 τα ΜΗΣΥΦΑ θα βγουν από τη διαδικασία διατίμησης και η τιμή τους θα απελευθερωθεί. Και γι’ αυτή τη διαδικασία, όμως, απαιτείται νέα υπουργική απόφαση.

Οι Θεσμοί -αν και πίεζαν στην πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η οποία προέβλεπε την απελευθέρωση της διακίνησης των ΜΗΣΥΦΑ – τελικά φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει με τη λύση των ΓΕΔΙΦΑ.

Από κει και πέρα φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση και οι Θεσμοί δεν θα πιέσουν περαιτέρω και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι τα χρόνια της κρίσης είδαν τον τζίρο τους να έχει μειωθεί κατά περίπου 65% και το καθαρό περιθώριο κέρδους να μειώνεται κατά 50%.

Το ζήτημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις φαρμάκων είναι οι προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν τα ΓΕΔΙΦΑ, καθώς απαιτείται αυτά να πωλούνται σε συσκευασίες με μικρότερη περιεκτικότητα ώστε να προστατεύεται και η δημόσια υγεία από την πιθανότητα υπερκατανάλωσης.

Πάντως, η επικείμενη Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί για τα ΓΕΔΙΦΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα ή και υποχρέωση αλλαγής της λίστας με αύξηση των περιεχομένων σκευασμάτων δύο φορές τον χρόνο, όπως συμβαίνει και με τα δελτία τιμών. Αυτό αφήνει ελεύθερο το ελληνικό κράτος να εντάξει και άλλα ΜΗΣΥΦΑ στο καθεστώς της απελευθερωμένης διακίνησης.

Δείτε επίσης