H πρωτοβάθμια περίθαλψη λαμβάνει μόλις το 20% των δαπανών Υγείας

Στην Ελλάδα μόλις 20% των δαπανών Υγείας κατευθύνεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ το μέσο ποσοστό είναι 31%.

giatros1Η μειωμένη χρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε δραματικές ελλείψεις υλικών και ήδη οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης δεν μπορούν να προμηθευτούν το στοιχειώδες υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό (γάντια, βαμβάκι, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα κ.ά.).

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι μονάδες «συντηρούνται με εράνους και δωρεές ή οικονομική ενίσχυση και χορήγηση υλικών που προσφέρουν οι ΟΤΑ Α’ και β’ βαθμού».

Στις Υγειονομικές Μονάδες πρώην Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ από τους 5.500 ιατρούς που υπηρετούσαν, σήμερα υπηρετούν 2.000. Από τις 390 μονάδες που λειτουργούσαν σήμερα λειτουργούν 200.

Σε 29 δήμους όλης της χώρας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 110 δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 70 δήμοι έμειναν χωρίς Παιδίατρο.

Δραματική είναι η κατάσταση και στα Κέντρα Υγείας. Στα 209 Κέντρα Υγείας που λειτουργούν (εκ των οποίων 9 στα χαρτιά μόνο), υπηρετούν 3.000 ιατροί στις 7.000 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης ειδικευμένων ιατρών είναι 20% και των αγροτικών ιατρών 80%. Στα Κέντρα Υγείας της χώρας υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες υγείας (πλην ιατρών) στις 10.000 οργανικές θέσεις. Ποσοστό κάλυψης 35%.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ προβλέπει ότι και φέτος τα Κέντρα Υγείας και οι μονάδες του ΠΕΔΥ θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, αφού η κρατική επιχορήγηση για τα 209 Κέντρα Υγείας και τις 200 μονάδες (πρώην ιατρεία ΕΟΠΥΥ), παραμένει για το 2016 στα 373 εκατομμύρια ευρώ, το ίδιο δηλαδή ποσό με πέρυσι, που ωστόσο οι μονάδες εξυπηρετήθηκαν σε υλικά και φάρμακα από τα νοσοκομεία.

 

Δείτε επίσης