Καρκίνος προστάτη & διατροφή: Οι ξηροί καρποί αυξάνουν την επιβίωση

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη οι οποίοι τρώνε συστηματικά λίγους ξηρούς καρπούς την ημέρα (κάθε είδος) έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, γράφουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Cancer.

xhroi karpoi 6Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδηλώσει ότι η υγιεινή διατροφή και το φυσιολογικό σωματικό βάρος δρουν προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη. Η παρούσα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 6.810 άνδρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη, βρήκε ότι 30 γραμμάρια ξηροί καρποί, πέντε φορές την εβδομάδα, σχετίζονται με μείωση κατά 34% του κινδύνου θανάτου από τη νόσο.

Ωστόσο η μελέτη δεν βρήκε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να δράσει προληπτικά μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι το πιο συχνό νεόπλασμα στους άνδρες. Εκτιμάται ότι κάθε άνδρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να τον εμφανίσει αυτή τη μορφή καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή του, και μία στις 39 πιθανότητες να πεθάνει από τη νόσο αφού σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για όγκους που εξελίσσονται με αργό ρυθμό.

34% μείωση της θνησιμότητας

Ερευνητές του Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί 26 χρόνια την πορεία της υγείας 47.299 ανδρών. Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, 6.810 άνδρες είχαν εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.

H θνησιμότητα μεταξύ όσων συνήθιζαν να καταναλώνουν τρώνε ξηρούς καρπούς ήταν μειωμένη κατά 34% σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Οι ερευνητές έγραψαν: “Το εύρημα υποδηλώνει ότι παρότι οι ξηροί καρποί δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη διάγνωση του καρκίνου, μπορεί να βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών”.

O λόγος που οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την επιβίωση δεν είναι γνωστός. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε η πιστεύεται μπορεί να ασκεί αντικαρκινική δράση. Περιέχουν επίσης φυτοχημικά, ουσίες που πιστεύεται ότι έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Ειδικά τα καρύδια περιέχουν σε αξιόλογη ποσότητα ένα λιπαρό της κατηγορίας των ωμέγα-3 λιπαρών, το άλφα-λινολενικό οξύ.

Πηγή: Nut consumption and prostate cancer risk and mortality. Weike Wang, Meng Yang, Stacey A Kenfield, Frank B Hu, Meir J Stampfer, Walter C Willett, Charles S Fuchs, Edward L Giovannucciand Ying Bao.

Δείτε επίσης