Τα αντισώματα IgG προβλέπουν την πιθανότητα εμφράγματος

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EBioMedicine από Βρετανούς ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο, ένα απλό τεστ αίματος μπορεί να δείξει αν κάποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μέσα στην επόμενη πενταετία.

test aimatos 6Η εξέταση βασίζεται στη μέτρηση των επιπέδων ορισμένων αντισωμάτων στο αίμα, τα οποία παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα για να προστατεύσει τον οργανισμό από τις επιθέσεις ιών και βακτηρίων. Πρόκειται κυρίως για τα αντισώματα της ανοσοσφαιρίνης G (IgG) που, όπως διαπιστώθηκε, όταν αφθονούν στο αίμα, υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων. Αντίθετα, αν τα επίπεδά της IgG είναι μειωμένα, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου. Να σημειωθεί ότι τα IgG είναι η πιο συχνή μορφή αντισωμάτων.

Η διαπίστωση αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην ιατρική έρευνα για την προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, λένε οι ερευνητές. Πρώτον, διότι είναι εύκολη και φτηνή η μέτρηση των επιπέδων της ΙgG και άλλων αντισωμάτων, και δεύτερον επειδή είναι πιθανό στο μέλλον να προστατεύεται η υγεία της καρδιάς με την κατάλληλη ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και εμφράγματα

Η μελέτη παρακολούθησε επί 5,5 χρόνια την πορεία της υγείας 1.852 ατόμων που έπασχαν από υπέρταση.

Διαπιστώθηκε πως όσα άτομα είχαν κατά την έναρξη της μελέτης τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ιδιαίτερη σημασία είχαν τα αντισώματα IgG. Οι πιθανότητες εμφράγματος ήταν μειωμένες, κατά μέσο όρο, 34%, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους που είχαν χαμηλά επίπεδα της IgG. Η προστασία αυτή ήταν ανεξάρτητη από άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραμζί Khamis, καρδιολόγος και ερευνητής στο National Heart and Lung Institute του Imperial College, δήλωσε: “Η προστασία της καρδιάς συνδέεται με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό είναι πραγματικά ένα συναρπαστικό εύρημα”.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των αντισωμάτων IgG και IgM, καθώς και τα επίπεδα των αντισωμάτων που είναι συγκεκριμένα σε μία οξειδωμένη μορφή της LDL (της «κακής» χοληστερόλης), της oxLDL, η οποία είναι γνωστό ότι προωθεί την αθηροσκλήρωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων καθώς και αντισώματα κατά της oxLDL ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή προσβολή. Παραδόξως, τα συνολικά επίπεδα IgG έδειξαν την ισχυρότερη συσχέτιση με το μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης ή της αρτηριακής πίεσης. Εκείνοι με το μεγαλύτερο αριθμό των επιπέδων αντισωμάτων είχαν 58% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν στεφανιαία νόσο ή καρδιακή προσβολή και 38% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επειδή, στη μελέτη όλα τα άτομα είχαν υπέρταση, το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δουν αν το εύρημά τους ισχύει και για άλλες ομάδες ανθρώπων.

Δείτε επίσης