Τα πτηνά των πόλεων έχουν μικρότερα τελομερή

Τα πτηνά που ζουν στις πόλεις γερνούν πιο γρήγορα σύμφωνα με μια μελέτη από ορνιθολόγους του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters.

Η μελέτη αφορά ένα μικρό πουλί που ονομάζεται καλόγερος ή καλογριά (Parus major) και ζει σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Το εύρημα πιθανόν να ισχύει για όλα τα πτηνά ενώ δεν αποκλείεται να ισχύει και στον άνθρωπο.

Parus majorΗ καλογριά γνωστή και ως παπαδίτσα, ζει συνήθως σε δάση αλλά έχει προσαρμοστεί και σε αστικά κέντρα. Οι ερευνητές συνέλεξαν νεοσσούς του πτηνού από φωλιές τόσο στο δάσος όσο και στην πόλη, και τους μετέφεραν σε φωλιές «θετών» γονιών στην πόλη ή στην εξοχή.

Δεκατρείς μέρες αργότερα, συνέλεξαν δείγματα αίματος και μέτρησαν το μήκος των τελομερών (δομών που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων). Πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τη μείωση του μήκους των τελομερών με τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και με παθήσεις που συνοδεύουν το γήρας όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ρύπανση και στρες

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα τελομερή ήταν πιο κοντά στους νεοσσούς που μεγάλωσαν στην πόλη, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους. Διαφορές εντοπίστηκαν και στην εμφάνιση των πτηνών. Αυτά που μεγάλωσαν στην πόλη έδειχναν σαφώς πιο ταλαιπωρημένα. Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από τις διαφορές που βρήκαν στα τελομερή καθώς είχαν μεσολαβήσει μόνο 13 μέρες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ρύπανση και το στρες στην πόλη προκαλούν βλάβες στο DNA και επιταχύνουν τη γήρανση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα όταν ζει το πουλί στις πόλεις, όπως είναι η πρόσβαση στην τροφή.

Παραμένει ασαφής η επίδραση της ζωής στην πόλη στα τελομερή των ανθρώπων ή άλλων ζώων.

Δείτε επίσης