Ανδρέας Ξανθός: Προτεραιότητα η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα

xanthos proth 4 Εισήγηση στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Στη σημασία της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στα φάρμακα και στην αναγκαιότητα ενός συστηματικού διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στον τομέα του φαρμάκου, εστιάστηκε η ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της 17ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Συντασσόμαστε πλήρως με την προσέγγιση του φαρμάκου ως μείζονος σημασίας κοινωνικού αγαθού και όχι ως απλού καταναλωτικού προϊόντος και συμφωνούμε απόλυτα με την επισήμανση για την αποτυχία της αγοράς να λειτουργήσει με όρους κοινωνικού συμφέροντος και Δημόσιας Υγείας.

Πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα όλων να εξασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε φάρμακα που θεραπεύουν, ανακουφίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Είναι πλέον κοινός τόπος πως οφείλουμε να οργανώσουμε ένα συστηματικό διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τον επαναπροσδιορισμό πολιτικών που οδηγούν σε στρεβλώσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες στο πεδίο της διαθεσιμότητας, τιμολόγησης, αποζημίωσης και προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούμε διακρατικές συνέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε, μέσα από μηχανισμούς κοινής διαπραγμάτευσης, την ευχερή πρόσβαση των ασθενών μας σε φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης.

Μόνο μέσα από την διαφανή και ισότιμη συνεργασία μας μπορούμε να ανταλλάξουμε γνώση και πληροφορίες, να προωθήσουμε την έρευνα και τις επενδύσεις, να αξιολογήσουμε τη φαρμακευτική καινοτομία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους».

Δείτε επίσης