ΕΟΠΥΥ: Nέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων

eoppy 65 65Nέο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει η διοίκηση του Οργανισμού. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης -μιλώντας στο συνέδριο του Economist- στόχος είναι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή.  Ο κ. Μπερσίμης αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο σύστημα αποζημίωσης, το χαρακτήρισε «δικαιότερο».

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε σε νέα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών στην Υγεία, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε παρεμβάσεις στη ζήτηση. Ανέφερε ενδεικτικά την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση των νοσοκομείων. Ο κ. Ξανθός έκανε αναφορά στις τιμές των φαρμάκων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διακρατικές συμφωνίες ώστε οι χώρες, κυρίως του Νότου, να εξασφαλίσουν τιμές βιώσιμες για το δημόσιο και το ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα δεσμεύτηκε για ένα δικαιότερο – όπως το χαρακτήρισε- rebate (υποχρεωτική έκπτωση των φαρμακευτικών εταιριών προς τον ΕΟΠΥΥ ανάλογα με το τζίρο τους).

Στις βίαιες παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, παρουσιάζοντας παράλληλα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τιμές παλαιών και φθηνών φαρμάκων μειώθηκαν κατά 60% και των ακριβών κατά 3%.

Δείτε επίσης