EFPIA: Ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου στην Ευρώπη

famaka 6 6Η ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου στην Ευρώπη, τα καινοτόμα προϊόντα αλλά και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται, όσον αφορά τη διείσδυσή τους στα συστήματα υγείας, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρθηκε, ο φαρμακευτικός κλάδος, διανύει μια εποχή ανάπτυξης που θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση για περίπου ακόμη 20 χρόνια, ενώ έχουν ήδη τεθεί τα θεμέλια για καινοτομίες επί σειρά ετών στο μέλλον.

Ωστόσο όπως επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της EFPIA Richard Bergström, «ενώ έχουμε καινοτόμα προϊόντα, η διείσδυσή τους στα συστήματα υγείας αποτελεί μια σημαντική πρόκληση». Γι’αυτό, πρόσθεσε ο πρόεδρος της EFPIA, Joe Jimenez, είναι απαραίτητο να γίνει στροφή από τη μέτρηση αποκλειστικά των εισροών σε μια ευρύτερη προσέγγιση που θα βασίζεται στη μέτρηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Κατά τον κ. Jimenez, τα σύγχρονα συστήματα δεδομένων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα συστήματα υγείας να πραγματοποιήσουν αυτή τη μετάβαση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, στάθηκε στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο, σε μία περίοδο μάλιστα, που η Ευρωπαϊκή αγορά θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται. Επίσης, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των ευκαιριών αυτών.

Δείτε επίσης