Νέο φάρμακο για την ιδιοπαθή κυστική ίνωση

cystic fibrosis 6 Πολλά και αποτελεσματικά καινούργια φάρμακα, έχουν βρεθεί για τις πνευμονολογικές παθήσεις, που προοδευτικά θα οδηγήσουν και σε μείωση του κόστους των δαπανών της δημόσιας Υγείας για τη θεραπεία των πασχόντων, τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για το επερχόμενο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τους πάσχοντες από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, αφού το τελευταίο διάστημα εγκρίθηκε η χρήση ενός νέου φαρμάκου και αναμένεται σύντομα η έγκριση και δεύτερου σχετικού φαρμάκου, που υπόσχονται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τις θεραπείες που υπήρχαν μέχρι τώρα.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και ΓΓ της ΕΠΕ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο ΕΟΠΥΥ, αντίθετα με την γνωμοδότηση της ΕΠΕ, έχει δώσει οδηγία στις επιτροπές που εγκρίνουν την αποζημίωση των παραπάνω φαρμάκων, να αποκλείουν ασθενείς, με ανύπαρκτη επιστημονικά αιτιολογία.

Στο 25ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, θα καλυφθεί όλο το γνωστικό αντικείμενο της Πνευμονολογίας. Την Πέμπτη 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν 3 προσυνεδριακά φροντιστηριακά σεμινάρια, με θέματα, τον καρκίνο του πνεύμονα, τη διαβρογχική βιοψία με βρογχοσκόπιο και τον λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκτενείς συζητήσεις για την πρόληψη του καπνίσματος, αλλά και τις μέχρι τώρα ενδείξεις για την επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τον καρκίνο του πνεύμονα, το άσθμα, το σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο (ΣΑΥΥ), αλλά και τη φυματίωση και τους τρόπους διαχείρισης της σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης