Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ: Νέα μέθοδος ακτινοβόλησης μαστού

nosokomeio ygeia 6Πρωτοποριακή μέθοδος ακτινοβόλησης μαστού που ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες στην καρδιά και τον πνεύμονα εφαρμόζεται στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Η μέθοδος διενεργείται στο Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου με το σύστημα Active Breathing CoordinatorTM (ABC) της εταιρίας Elekta και επιτρέπει την ακτινοβόληση σε συγκεκριμένη φάση της αναπνοής, προστατεύοντας τόσο την καρδιά όσο και τον πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, η ακτινοθεραπεία διενεργείται στη φάση της εισπνοής κατά την οποία η απόσταση της καρδιάς από τον μαζικό αδένα μεγιστοποιείται, ενώ αντίστοιχα ελαχιστοποιείται η δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει η καρδιά και ο πνεύμονας.

Όπως δηλώνει ο Διευθυντής του Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος Κωνσταντίνος Δαρδούφας «Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού αυξάνονται συνεχώς και για το λόγο αυτό η προστασία των παρακείμενων οργάνων είναι απαραίτητη για την αποφυγή έμμεσων παρενεργειών στο μέλλον. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών λαμβάνει και χημειοθεραπεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω τους φυσιολογικούς ιστούς, όπως η καρδιά και ο πνεύμονας, ώστε να εμφανίσουν εντονότερες παρενέργειες όταν ακολουθήσει ακτινοθεραπεία. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντική η προστασία της καρδιάς και του πνεύμονα κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, ώστε οι απώτερες παρενέργειες να ελαχιστοποιηθούν».

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης