Γιατί το μπρόκολο είναι υπερτροφή – Οι φαινόλες μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή

Η κατανάλωση μπρόκολου δύο φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Molecular Breeding» από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.

brokolo 6Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο μπρόκολο, που κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως υπερτροφή, θεωρείται ότι είναι η “δύναμη” του λαχανικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κατανάλωση μπρόκολου κάθε τρεις ημέρες θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη χρόνια φλεγμονή.

Ο γενετιστής Τζακ Juvik από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, δήλωσε: “Οι φαινόλες έχουν καλή αντιοξειδωτική δράση και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτή η δραστηριότητα επηρεάζει βιοχημικές οδούς που συνδέονται με τη φλεγμονή στα θηλαστικά. Η φλεγμονή είναι η απάντηση του σώματος σε μια ασθένεια ή ένα τραύμα αλλά όταν είναι χρόνια σχετίζεται με την έναρξη ενός αριθμού εκφυλιστικών ασθενειών. Οι άνθρωποι των οποίων η διατροφή αποτελείται από ένα ορισμένο επίπεδο φαινολών έχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτές τις ασθένειες”.

Ο Γιούβικ και οι συνεργάτες του διασταύρωσαν δύο ποικιλίες μπρόκολου στο εργαστήριο και μέτρησαν η περιεκτικότητά τους σε φαινόλες ενώ αναζήτησαν και τα γονίδια που εμπλέκονται στη δημιουργία των φαινολικών ενώσεων. Με την ταυτοποίηση των γονιδίων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην διασταύρωση άλλων υπερτροφών, όπως το κατσαρό λάχανο (κάλε).

Σταθερές ενώσεις οι φαινόλες

Οι φαινόλες είναι ενώσεις χωρίς οσμή και επιπλέον είναι σταθερές που σημαίνει ότι τα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν ή να ψυχθούν χωρίς να χάσουν τα οφέλη τους για την υγεία.

Μόλις καταναλωθεί ένα λαχανικό, οι φαινολικές ενώσεις απορροφώνται από το σώμα και διασπείρονται μέσω του αίματος παντού στο σώμα ή συγκεντρώνεται στο συκώτι. Καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει φαινολικές ενώσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να βασιστούμε στη διατροφή μας για να έχουμε αυτό το όφελος για την υγεία.

Ο Juvik πρόσθεσε: “Οι φαινόλες δεν μένουν για πάντα στο σώμα, κι έτσι πρέπει να τρώμε μπρόκολο ή άλλα λαχανικά κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών”.

Δείτε επίσης