Ο καφές προλαμβάνει τις παθήσεις του ήπατος

Ο καφές κάνει καλό στο συκώτι σύμφωνα με μια έκθεση του Βρετανικού Οργανισμού Ήπατος. Η συστηματική κατανάλωση καφέ προλαμβάνει αλλά και επιβραδύνει την εξέλιξη παθήσεων του ήπατος όταν αυτά έχουν ήδη εκδηλωθεί. Οι παθήσεις του ήπατος είναι πιο συχνές σε χώρες με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αυξημένη συχνότητα ιογενούς ηπατίτιδας Β και C, και με αυξημένη παχυσαρκία.

«Επιτέλους, οι γιατροί βρήκαν μια διατροφική συνήθεια που κάνει καλό στην ηπατική υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Γκριμ Αλεξάντερ, ειδικός σε θέματα ηπατοπαθειών από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. «Η συστηματική κατανάλωση καφέ μας προστατεύει όχι από τα νοσήματα του ήπατος αλλά και μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξής τους στους πάσχοντες».

Η έκθεση επισημαίνει ότι:

  • Η συστηματική κατανάλωση μέτριας ποσότητας μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο του ήπατος.
  • Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ίνωσης του ήπατος (οφείλεται στην καταστροφή των κυττάρων του και την ανάπτυξη συνδετικού ιστού) και κίρρωσης του ήπατος (αποτέλεσμα χρόνιας βλάβης των ηπατικών κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει στην ηπατική ανεπάρκεια). Από κίρρωση του ήπατος χάνουν ετησίως τη ζωή τους περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως.
  • Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) δηλαδή μειώνει το λίπος στο συκώτι που δεν οφείλεται στο αλκοόλ. Τα παχύσαρκα άτομα έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
  • Η κατανάλωση καφέ μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των νοσημάτων του ήπατος.
  •  Τα οφέλη παρατηρούνται με όλα τα είδη του καφέ – φίλτρου, στιγμιαίο και εσπρέσο.

Δεν είναι γνωστό πως ακριβώς ο καφές προστατεύει το συκώτι, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν  ότι παίζουν ρόλο ορισμένα συστατικά του, όπως η καφεΐνη, η καβεόλη και η καφεστόλη.

Πάντως οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε πάνω από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, μια ποσότητα που αντιστοιχεί σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή πέντε εσπρέσο. Παρακάτω αναφέρεται η ποσότητα καφεΐνης ανάλογα με τα είδη του καφέ.

  •  Ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου (200 ml) έχει 90 mg καφεΐνη
  • * Ένας μονός εσπρέσο (60 ml) έχει  80 mg καφεΐνη
  •  Ένα κουτάκι ενεργειακό ρόφημα (250 ml) έχει 80 mg καφεΐνη
  •  Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (220 ml) έχει 50 mg καφεΐνη
  •  Ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα (355 ml) έχει 40 mg καφεΐνη
  •  Μία μπάρα σκέτη σοκολάτα (50 γραμμάρια) έχει 25 mg καφεΐνη
  •  Μία μπάρα σοκολάτα γάλακτος (50 γραμμάρια) έχει 10 mg καφεΐνη

Να σημειωθεί ότι ο καφές προστατεύει τις υπέρβαρες γυναίκες από καρκίνο του ενδομητρίου, επίσης προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του μαστού. Παίζει θετικό ρόλο στην σκλήρυνση κατά πλάκας και μειώνει την πιθανότητα στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Τέλος, κάνει καλό στο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο ο καφές (αλλά και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα όπως το τσάι) δεν πρέπει να πίνεται καυτός διότι τότε αυξάνεται η πιθανότητα καρκίνου του οισοφάγου. Αυτό οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία και όχι στα ροφήματα αυτά καθεαυτά.

Δείτε επίσης