Το υπουργείο Υγείας ψάχνει τρόπους να αυξήσει το μερίδιο των γενοσήμων

farmakaΓια ακόμη μια φορά συζητείται η αλλαγή των ποσοστών συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, με τον ΕΟΠΥΥ να ετοιμάζει νέο σύστημα αποζημίωσης. Ο σκοπός είναι να αυξηθεί το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργείο Υγείας βρίσκεται η μείωση της συμμετοχής για τα γενόσημα, ώστε να δοθεί κίνητρο για τη μεγαλύτερη κατανάλωσή τους.

Αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή αλγορίθμων για τον υπολογισμό της τιμής αποζημίωσης με βάση τις πέντε κατηγορίες φαρμάκων (πρωτότυπα, εκτός πατέντας προστασίας, γενόσημα, υβριδικά, “καλώς καθιερωμένης χρήσης”) με στόχο τον εξορθολογισμό των τιμών αποζημίωσης και τη μείωση της επιβάρυνσης του ασφαλισμένου.

Το σχέδιο έρχεται μετά το αποτυχημένο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας να καθιερώσει συμμετοχή στα φάρμακα με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Αν και η κυβέρνηση Τσίπρα, από την πρώτη εκλογή της, είχε αναγγείλει πως θα υπάρξουν μεταβολές στο ποσοστό που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακά τους ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, η σκέψη αυτή φαίνεται που έχει εγκαταλειφθεί.

Μια άλλη πρόταση είναι να υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση στη συμμετοχή για όσους ασφαλισμένους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα έναντι των πρωτοτύπων, δίνοντας ένα “προβάδισμα” στα σκευάσματα που παράγονται στην Ελλάδα.

Φαίνεται πως η νέα προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ για αναδιαμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής αποτελεί την τελευταία προσπάθεια να αυξηθεί το μερίδιο των γενοσήμων, καθώς η συνεχής μείωση στις τιμές τους δεν έχει φέρει αποτελέσματα. Ενώ από το 2010 και μετά, έχουν μειωθεί οι τιμές των γενοσήμων κατά 60-70%, η διείσδυσή τους στην αγορά παραμένει χαμηλή, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση από το 19% στο 22%.

Αυτή τη στιγμή μηδενική συμμετοχή καταβάλλουν οι χρόνια πάσχοντες (μεταξύ άλλων όσοι πάσχουν από νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, μεσογειακή αναιμία, αιμορροφιλία, σκλήρυνση κατά πλάκας και οι ασθενείς με AIDS για τα αντιρετροϊκά φάρμακα). Με συμμετοχή 10% επιβαρύνονται όσοι πάσχουν από τη νόσο του parkinson, συγγενείς καρδιοπάθειες, άνοια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, επιληψία κ.ά. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι καταβάλλουν κανονικά συμμετοχή 25%.

Δείτε επίσης