Sanofi – Boehringer Ingelheim: Συμφωνία ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων

sanofi - berΟι φαρμακοβιομηχανίες Sanofi και Boehringer Ingelheim GmbH συμφώνησαν σε μια ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων ύψους 22,8 δισεκατομμυρίων, σε μια κίνηση η οποία θα ενισχύσει τις πωλήσεις των overthe-counter φαρμάκων.

Οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε οριστική συμφωνία, μετά την ανακοίνωση για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Sanofi λαμβάνει τον έλεγχο των επιχειρήσεων Merial που αφορά κτηνιατρικά προϊόντα, ένα χαρτοφυλάκιο που αποτιμάται σε 11,4 δισ. ευρώ, το οποίο ανταλλάσσει με το χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών προϊόντων υγείας της Boehringer, το οποίο εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Boehringer θα δώσει 4,7 δισ. σε μετρητά στη Sanofi. Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sanofi, Olivier Brandicourt, η συμφωνία θα βοηθήσει την εταιρεία να αναδιαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό της, μετά τη μείωση των πωλήσεων των best-seller προϊόντων ινσουλίνης, ενώ θα εδραιωθεί στον τομέα της υγείας των καταναλωτών, στην οποία συγκεντρώνονται δυνατά ονόματα της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι δύο εταιρείες στοχεύουν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή μέχρι το τέλος του έτους. Η Sanofi θα χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για την αγορά ιδίων μετοχών. Ο Brandicourt δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει επίσης εναλλακτικές λύσεις για τη διάθεση των γενοσήμων προϊόντων της στην Ευρώπη, λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνίες μεταξύ τους. Η GlaxoSmithKline Plc και η Novartis AG έχουν συστήσει κοινοπραξία από το 2015, ενώ η Bayer AG το 2014 απέκτησε τις over-the-counter επιχειρήσεις της Merck & Co.

Δείτε επίσης