1,025 δισ. ευρώ στα ταμεία των νοσοκομείων για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

nosokomeio 6Ζεστό χρήμα ύψους 1,025 δισ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσει στα ταμεία των νοσοκομείων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές τους.

Το υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την εκταμίευση του παραπάνω ποσού προς τα νοσοκομεία, προγραμματίζοντας ότι το 30% του ποσού αυτού αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη για το φάρμακο.

Το ποσό  θα διατεθεί εντός Ιουλίου και υπολογίζεται να φτάσει τα 600 εκ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα διατίθενται τμηματικά τους επόμενους μήνες μέχρι την πλήρη απορρόφησή του ως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Προβλέπεται οι πληρωμές να ακολουθήσουν ημερολογιακή προτεραιότητα και τα ποσά να κατατίθενται στο ΙΒΑΝ κάθε προμηθευτή. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), οι οφειλές των νοσοκομείων ήταν μέχρι πρόσφατα περί τα 480 εκ. ευρώ, ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου έφταναν περί τα 430 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα χρέη προς τις προμηθεύτριες εταιρίες ιατροτεχνολογικού υλικού, ορθοπεδικών και αναλωσίμων, υπολογίζονται αδρά περί το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι οφειλές των νοσοκομείων εκτιμώνται μέχρι σήμερα στο 1,3 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης