Pfizer: Επενδύει 350 εκατ. δολ. στη δημιουργία κέντρου βιοτεχνολογίας

Pfizer signΗ αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer θα επενδύσει 350 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός κέντρου βιοτεχνολογίας στην Κίνα, προκειμένου να εξασφαλίσει γρηγορότερες εγκρίσεις στα προϊόντα της στην δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως.

Η εγκατάσταση του πρώτου βιοτεχνολογικού κέντρου της εταιρίας στην Ασία θα γίνει στην ανατολική περιοχή της πόλης Χανγκτσόου και θα ολοκληρωθεί το 2018.

Ο παγκόσμιος φαρμακευτικός κλάδος αναζητά τρόπους πρόσβασης στην κινεζική αγορά υγειονομικής περίθαλψης, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IMS Health θα ανέλθει σε αξία στα 185 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2018. Οι φαρμακοβιομηχανίες στρέφονται σε επενδύσεις νέων εγκαταστάσεων και εξαγορές, καθώς και σε συμφωνίες αδειοδότησης και κοινοπραξίες με στόχο να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα στις συμφωνίες με τις εγχώριες ρυθμιστικές αρχές και την κυβέρνηση της Κίνας.

Η Pfizer θα συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς για να εισάγει όσο το δυνατόν συντομότερα τις νέες θεραπείες στην αγορά. Το κέντρο θα εστιάζει επί το πλείστον σε βιολογικά φάρμακα και σε χαμηλότερου κόστους βιο-ομοειδή.

Τα στελέχη του κλάδου έχουν εκφράσει παράπονα σχετικά με την αργή διαδικασία της εισαγωγής φαρμάκων στην αγορά της Κίνας. Πέρυσι η Pfizer αναγκάστηκε να κλείσει την επιχειρηματική της μονάδα εμβολίων στη χώρα, καθώς δεν ανανεώθηκε η άδεια κυκλοφορίας σε ένα από τα κορυφαία σε πωλήσεις εμβόλιά της.

Οι δαπάνες για την υγεία στην Κίνα υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, ωστόσο η ανάπτυξη της αγοράς επιβραδύνθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό από το 20% που βρισκόταν πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό συνέβη διότι τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα άρχισαν να χάνουν έδαφος και το Πεκίνο επεδίωξε μείωση των τιμών σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος.

Δείτε επίσης