Πασχάλης Αποστολίδης: Ανάγκη για ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης

apostolidisΣτους λόγους της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης και στην ανάγκη για ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης.

Ο κ. Αποστολίδης επεσήμανε ότι η αύξηση των χρόνιων νοσημάτων, ο γηράσκων πληθυσμός, η αύξηση των ανασφάλιστων και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ανέφερε επισης ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καλύπτουν από τον δικό τους προϋπολογισμό ένα στα τέσσερα φάρμακα, προσφέροντάς το στην ουσία δωρεάν, λόγω των εισπρακτικών μέτρων, γεγονός αρνητικό για τη φαρμακοβιομηχανία, που χρειάζεται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Έχουμε αύξηση της δαπάνης με ανεξέλεγκτους όγκους κατανάλωσης, λόγω της μη εφαρμογής του πλαφόν συνταγογράφησης. Πρέπει να εφαρμοστούν Αρχεία Ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για μείωση του όγκου συνταγογράφησης», τόνισε προσθέτοντας ότι το φάρμακο αποτελεί πλέον μόνο το 15 % των συνολικών δαπανών υγείας και πρέπει να δούμε και τα άλλα κέντρα κόστους που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 85%.

Επίσης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι αναμένονται στην αγορά 7.000 νέα φάρμακα και ότι η τιμολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα τιμών, τόνισε την ανάγκη για ένα απλοποιημένο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, καθώς και στην ανάγκη χρήσης της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.

Δείτε επίσης