Epclusa: Το πρώτο χάπι για την χρόνια ηπατίτιδα C

Epclusa 6Το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση όλων των μορφών της χρόνιας ηπατίτιδας C ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Το φάρμακο έχει λάβει θετική γνωμοδότηση και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), αλλά εκκρεμεί η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκρισή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για το χάπι Epclusa, το οποίο περιέχει σταθερό συνδυασμό δύο δραστικών ουσιών (sofosbuvir και velpatasvir) και προορίζεται για ασθενείς με ή χωρίς κίρρωση ήπατος.

Όπως ανακοίνωσε η FDA το Epclusa είναι το πρώτο χάπι που θεραπεύει και τις έξι βασικές μορφές της χρόνιας ηπατίτιδας C.

Για τους ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κίρρωση (αντιρροπούμενη κίρρωση) Epclusa το εγκρίθηκε σε συνδυασμό με ένα άλλο φάρμακο, την ριμπαβιρίνη.

Η ηπατίτιδα C είναι μία ιογενής λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της λειτουργίας του οργάνου ή ηπατική ανεπάρκεια.

Υπάρχουν τουλάχιστον έξι χαρακτηριστικοί τύποι (γενότυποι) που αποκαλούνται με τους αριθμούς από 1 έως 6.

Από τους ασθενείς που θα μολυνθούν από τον ιό, μόνο το 15-25% κατορθώνουν να τον αποβάλλουν μόνοι τους μέσα σε ένα εξάμηνο. Σε όλους τους άλλους ο ιός προκαλεί χρόνια ηπατίτιδα που μπορεί να καταστρέψει το συκώτι.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου αξιολογήθηκε σε 1.558 ασθενείς χωρίς κίρρωση ή με ήπια κίρρωση. Έπειτα από 12 εβδομάδες θεραπείας, το 95% έως 99% των ασθενών που το έλαβαν δεν είχαν πλέον ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν θεραπευτεί, σύμφωνα με το FDA.

Δείτε επίσης