Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: “Τραγική κατάσταση” το ΕΣΥ – Ελλείψεις και δυσλειτουργίες

nosokomeio 5 5Με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εκφράζει την αγανάκτηση του για την «τραγική κατάσταση», στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, αποτυπώνουν μια πρωτοφανή τριτοκοσμική κατάσταση.

Είναι προφανές ότι η υποχρηματοδότιση και η υποστελέχωση των νοσοκομείων καθιστά πλέον οριακή τη λειτουργία τους. Την ίδια ώρα ο δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολειτουργούν ενώ ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν μείνει ακάλυπτες από βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ανέφερε τα εξής: «Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι χειρότερη από ποτέ. Πολλές κλινικές ,ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς και δεν μπορούν να βγάλουν τις εφημερίες. Την ίδια ώρα οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφτεί στη τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες ,για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση».

Δείτε επίσης