Project TENDR: Τοξικά χημικά απειλούν τον εγκέφαλο των παιδιών

Πολλά χημικά που υπάρχουν στον αέρα, στο νερό και σε προϊόντα καθημερινής χρήσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, γράφουν Αμερικανοί ειδικοί σε έκθεσή τους που ονομάζεται Project TENDR (Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

toxic 6“Είναι πραγματικά μια ιστορική συμφωνία”, δήλωσε ο Irva Hertz-Picciotto, περιβαλλοντικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis και συνδιευθυντής του Προγράμματος TENDR. «Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες στη δημόσια υγεία, την επιστήμη και την ιατρική συμφώνησαν ότι οι τοξικές χημικές ουσίες βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας. Πριν από 10 χρόνια, η συναίνεση αυτή δεν θα ήταν δυνατή, αλλά η έρευνα είναι πλέον απολύτως σαφής”.

Τα παιδιά διατρέχουν «απαράδεκτο υψηλό» κίνδυνο να εκδηλώσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπως ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, τα νοητικά ελλείμματα, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι διαταραχές συμπεριφοράς. Ένα στα 6 παιδιά στις ΗΠΑ εμφανίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Το ποσοστό αυτό είναι 17% μεγαλύτερο σε σχέση μια μια δεκαετία πριν και η λήψη μέτρων αντιμετώπισης είναι επείγουσα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Οι διαταραχές αυτές είναι πολύπλοκες και έχουν διάφορα αίτια – γενετικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά», γράφουν οι επιστήμονες. «Η συμβουλή των τοξικών χημικών σε αυτές τις διαταραχές, μπορεί να αποτραπεί».

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, τις οργανοφωσφορικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως παρασιτοκτόνα, τα επιβραδυντικά φλόγας (PBDEs) που ανευρίσκονται σε υφάσματα επιπλώσεων και ηλεκτρονικά είδη, τα κάθε είδους χημικά που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα και οι φθαλάτες που υπάρχουν σε πλαστικά και καλλυντικά. Ειδικά οι φθαλάτες υπάρχουν σε πολλά πλαστικά αντικείμενα, από τις κουρτίνες του μπάνιου και τα δοχεία των τροφίμων μέχρι το ταμπλό του αυτοκινήτου.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν επίσης για τους κινδύνους από τα PCBs που είναι βιομηχανικά χημικά τα οποία σχετίζονται με τον καρκίνο του ήπατος και την ανδρική υπογονιμότητα. Αν και η χρήση τους έχει απαγορευθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ, απαιτούνται πολλά χρόνια για να διασπαστούν στο περιβάλλον, ενώ υπολογίζεται ότι το 96% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εκτεθεί σε αυτά μέσω μολυσμένων τροφίμων ή άλλων τρόπων.

«Τα παραπάνω χημικά είναι διάχυτα στον αέρα και στο νερό, ενώ πολλά υπάρχουν και σε καθημερινά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε στο σπίτι και στο σώμα μας», ανέφερε η Susan L. Schantz, καθηγήτρια τοξικολογίας και νευροεπιστήμης στο Illinois Children’s Environmental Health Research Center. «Η μείωση της έκθεσης σε αυτά τα τοξικά χημικά είναι εφικτή και απολύτως απαραίτητη για να προστατευθούν τα παιδιά του σήμερα και του αύριο».

Η  Schantz πρόσθεσε: «Για τα περισσότερα χημικά, δεν έχουμε ιδέα πως επηρεάζουν τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών και είναι απαραίτητο μόλις υπάρξει η παραμικρή ένδειξη κινδύνου, οι κυβερνήσεις να απαγορεύουν αμέσως τη χρήση τους αντί να περιμένουν να βρεθούν οριστικές αποδείξεις για την επικινδυνότητά του».

Το TENDR project και η συνέχιση της κοινής προσπάθειας των επιστημόνων ελπίζεται ότι θα αναμορφώσει τους κανονισμούς σχετικά με τα χημικά που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία. Η επιστημονική ομάδα καλεί τις επιχειρήσεις να εξαλείψουν τη χρήση αυτών των χημικών και ζητά τη χάραξη πολιτικών προτεραιοτήτων για να μειωθούν οι επιδράσεις τους.

Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν συνειδητές αποφάσεις, αλλά μόνο όταν έχουν τις πληροφορίες, οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολα διαθέσιμες, είπαν οι επιστήμονες και έφεραν ως παράδειγμα τα συστατικά που υπάρχουν στα καλλυντικά. Τόνισαν επίσης ότι η ευθύνη για τη μείωση της έκθεσης στις επιβλαβείς ουσίες θα πρέπει να φύγει από τον καταναλωτή και να πάει στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών ώστε να προστατευθούν και αυτοί που δεν είναι ενημερωμένοι για τα ευρήματα της επιστήμης.

Πηγή: Project TENDR: Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks. The TENDR Consensus Statement.

Δείτε επίσης