Ο ερπητοϊός HHV 6Α ίσως είναι αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες

Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί και πως από αυτές τις γυναίκες, οι μισές έχουν ανεξήγητη υπογονιμότητα, δηλαδή δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

erpis egkymosynh 6Τώρα, Ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φερράρα αναφέρουν σε μια μελέτη τους που δημοσίευσαν στο περιοδικό PLoS One ότι πολλές ανεξήγητες περιπτώσεις υπογονιμότητας στις γυναίκες μπορεί να έχουν αιτία έναν ιό της οικογένειας του έρπητα.

Ο ερευνητές διαπίστωσαν πως σχεδόν οι μισές υπογόνιμες μητέρες ήσαν μολυσμένες με ένα στέλεχος του έρπητα, τον HHV-6A. Από την άλλη πλευρά ο ιός δεν υπήρχε σε καμία από τις μητέρες που επίσης εξέτασαν.

O ανθρώπινος ερπητοϊός 6 (Human Herpes Virus 6 — HHV6) ανήκει στους ερπητοϊούς μαζί με τους ιούς του απλού έρπητα 1 και 2 (HSVI, HSV2, ανθρώπινος ερπητοϊός 1 και 2). Διακρίνονται δύο υπότυποι, ο HHV 6Α και ο HHV 6Β οι οποίοι όμως έχουν πολύ διαφορετικά βιολογικά, ανοσολογικά, παθολογικά και μοριακά χαρακτηριστικά.

Ο τύπος 6Α δεν έχει μέχρι σήμερα συνδυαστεί με λοίμωξη ή άλλη βλάβη στον άνθρωπο. Αντίθετα, ο τύπος 6Β προκαλεί αιφνίδιο εξάνθημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πυρετό για 3-4 μέρες στα παιδιά. Η ασθένεια αυτή ονομάζεται «παιδική ερυθρά» ή βρεφική ροδάνθη (roseola infantum). Επίσης, ο τύπος 6Β αναφέρεται ως αιτία λοιμώξεων σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και έχει εμπλακεί σε νοσήματα του ήπατος, πνευμονίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση κ.λπ.

Η θεραπεία έναντι του ιού ίσως αποκαθιστά την υπογονιμότητα

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από τη μήτρα 30 υπογόνιμων γυναικών και 36 μητέρων, ηλικίας 21 έως 38 ετών. Προς μεγάλη τους έκπληξη εντόπισαν ίχνη από το DNA του ιού HHV-6A στο 43% των δειγμάτων από τις υπογόνιμες γυναίκες, αλλά σε κανένα δείγμα από τις μητέρες οι οποίες είχαν από τουλάχιστον ένα παιδί.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο γυναίκες που είχαν τον συγκεκριμένο έρπη, είχαν επίσης και διαταραγμένα τα επίπεδα διαφόρων ουσιών, ορμονών και πρωτεϊνών (λ.χ. κυτταροκίνες, οιστραδιόλη) οι οποίες παίζουν ρόλο στην τεκνοποίηση.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η λοίμωξη με τον ιό HHV-6A μπορεί να αποτελεί μια αιτία για την ανεξήγητη γυναικεία υπογονιμότητα, αλλά θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση», ανέφεραν οι ερευνητές οι οποίοι εκτιμούν ότι αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους, είναι πιθανό η θεραπεία για τον έρπητα να αποκαθιστά την υπογονιμότητα σε κάποιες από τις γυναίκες που παρουσιάζουν προβλήματα.

Δείτε επίσης