Λιγότερες αλλεργίες για τα παιδιά που τρώνε τα νύχια τους

Όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τη θεωρία πως όταν τα παιδιά εκτίθενται νωρίς σε βακτήρια, ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα και αργότερα στη ζωή τους εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες ή άσθμα. Για παράδειγμα, τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό, και όχι με καισαρική τομή, εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες γιατί εκτίθεται στα μικρόβια του κόλπου της μητέρας.paidi pipilisma 6Τώρα, μια μελέτη Νεοζηλανδών και Καναδών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics βρήκε ότι τα παιδιά που πιπιλάνε το δάκτυλό τους ή τρώνε τα νύχια τους είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργίες. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι εκτίθενται διαρκώς σε μικρόβια.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής «Dunedin» σε συνεργασία με τον καθηγητή Μαλκομ Σιαρς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μακ Μαστερ του Καναδά, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας 5, 7, 9 και 11 ετών στη Νέα Ζηλανδία. Έλεγξαν κατά πόσο τα παιδιά είχαν την συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους ή να πιπιλάνε κάποιο δάκτυλο του χεριού τους.

Το 31% των παιδιών πιπιλούσαν συχνά το δάκτυλό τους ή έτρωγαν τα νύχια τους.

Εν συνεχεία, παρακολούθησαν τα άτομα αυτά και τα έλεγξαν για ατοπική ευαισθησία όταν ήταν 13 ετών και όταν είχαν γίνει 32 ετών.

Η “υγιεινή θεωρία”

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε πως, όταν τα παιδιά ήταν 13 ετών, το 45% είχε δερματικές αλλεργίες. Μεταξύ αυτών που είχαν κάποια από τις δύο «κακές» συνήθειες, μόνο το 40% είχαν αλλεργίες. Μεταξύ όσων είχαν και τις δυο “κακές” συνήθειες μόνο το 31% είχε αλλεργίες, κάτι που ίσχυε μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν επίδραση μεταξύ καπνίσματος εντός του σπιτιού, των κατοικιδίων (σκύλου, γάτας κλπ) ή έκθεσης στα ακάρεα της σκόνης. Επίσης, δεν εντοπίστηκε συσχετισμός μεταξύ πιπιλίσματος δακτύλου ή δαγκώματος των νυχιών και εκδήλωσης άσθματος ή αλλεργικής ρινίτιδας.

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την θεωρία της υγιεινής, ότι δηλαδή η πρώιμη έκθεση σε βακτήρια ή βρωμιά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών αργότερα στη ζωή. Δεν συστήνουμε σε καμιά περίπτωση την υιοθέτηση κακών συνηθειών, όπως αυτές που εξετάστηκαν στη μελέτη, αλλά φαίνεται ότι έχουν και μια θετική πλευρά», ανέφερε ο Σιαρς, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η θεωρία της υγιεινής. Το 2015, ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Γκέτεμποργκ, βρήκαν ότι το πλύσιμο πιάτων στο χέρι, το οποίο δεν απομακρύνει 100% τα υπολείμματα των τροφών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με αποτέλεσμα λιγότερες αλλεργίες και άσθμα.

Μια άλλη μελέτη έδειξε πως όταν οι μαμάδες σαλιώνουν τις πιπίλες των παιδιών (τις καθαρίζουν μ’ αυτόν τον τρόπο όταν πέφτουν κάτω) τα  παιδιά έχουν λιγότερες αλλεργίες.

Δείτε επίσης