Γιατί το κρυολόγημα είναι πιο συχνό το χειμώνα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η θερμοκρασία του σώματος επηρεάζει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό του κοινού κρυολογήματος. H υψηλή θερμοκρασία μας προστατεύει και η χαμηλή μας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Άρα είχαν δίκιο οι μαμάδες μας που μας συμβούλευαν να είμαστε ντυμένοι καλά όταν κάνει κρύο.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences μπορεί να παρέχει πρόσθετες στρατηγικές για την ανάπτυξη θεραπειών για το κρυολόγημα.

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ομάδα ερευνητών του Yale με επικεφαλής τον καθηγητή Ανοσοβιολογίας Akiko Iwasaki διαπίστωσε ότι στο κρύο ιός που προκαλεί κρυολόγημα αναπαράγεται πιο εύκολα όταν η θερμοκρασία στη μύτη πέφτει κάτω από τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος (37 βαθμούς C). Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία (33 βαθμοί Κελσίου), βασικές πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος (οι ιντερφερόνες) μειώνονται, επιτρέποντας στον ιό να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί σε κύτταρα των αεραγωγών ποντικιών.

Οι μηχανισμοί

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα αεραγωγών. Μολυσμένα κύτταρα επωάστηκαν στους 37 ή 33 βαθμούς Κελσίου. Παρατηρήθηκε ότι στους 37 βαθμούς Κελσίου οι ιοί δυσκολεύονταν να πολλαπλασιαστούν και επίσης πέθαιναν πιο γρήγορα. Επιπλέον, στην υψηλότερη θερμοκρασία ήταν αυξημένη η δραστηριότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται RNAseL και καταστρέφει τα γονίδια των ιών.

“Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν επιπλέον μηχανισμοί, εκτός από την ιντερφερόνη, που δυσκολεύουν την ανάπτυξη του ιού του κρυολογήματος στις υψηλότερες θερμοκρασίες”, είπε ο Iwasaki. “Όλα είναι καλύτερα για την άμυνα του οργανισμού στους 37 βαθμούς”.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επίδραση της θερμοκρασίας στις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσφέρουν επίσης περαιτέρω προσεγγίσεις για θεραπευτικά αντιμετώπιση του ιού του κρυολογήματος, ο οποίος μάλιστα μπορεί να πυροδοτήσει το άσθμα.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Αμερικανικό Ίδρυμα Άσθματος.

Δείτε επίσης