Νέα θεραπεία για τη ΧΑΠ: Συνδυασμός ινδακατερόλης / γλυκοπυρρονίου

Στα αποτελέσματα της μελέτης FLAME που επιβεβαιώνουν ότι o συνδυασμός ινδακατερόλης/γλυκοπυρρονίου δείχνει υπεροχή έναντι του συνδυασμού σαλμετερόλης/φλουτικαζόνης στην πρόληψη των παροξύνσεων της ΧΑΠ, αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε συνέντευξη τύπου της Novartis.

xap aktinografiaΗ πρόληψη των παροξύνσεων είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της μακροχρόνιας φροντίδας για τη διαχείριση της ΧΑΠ.

Η μελέτη FLAME, συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της άπαξ ημερησίως θεραπείας με συνδυασμό ινδακατερόλης/ γλυκοπυρρονίου 110/50 mcg με τον δις ημερησίως χορηγούμενο συνδυασμό σαλμετερόλης/ φλουτικαζόνης [SFC] 50/500 mcg, με στόχο τη μείωση των παροξύνσεων.

Πέρα από την επίτευξη του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν την ανωτερότητα του συνδυασμού ινδακατερόλης / γλυκοπυρρονίου έναντι του ευρέως χρησιμοποιούμενου συνδυασμού βρογχοδιαστολής / εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς (LABA/ICS)στις παροξύνσεις.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine, αναμένεται να αξιολογηθούν και να επηρεάσουν τη μελλοντική διαχείριση και τη θεραπεία των ασθενών με ΧΑΠ.

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη σε 43 χώρες και σ’αυτήν εντάχθηκαν και 72 Έλληνες ασθενείς, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Σ. Λουκίδης, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β’ Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν». Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Γουργουλιάνης, δήλωσε ότι το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής ενός ασθενούς με ΧΑΠ, είναι περίπου 1.000 ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 240 επωμίζεται ο ίδιος, και υπογράμμισε ότι στη χώρα μας οι μισοί τουλάχιστον ασθενείς με ΧΑΠ παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ η καθυστερημένη διάγνωση πέρα από τον κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς αυξάνει κατά πολύ και το κόστος της θεραπείας.

Δείτε επίσης