Ποιες βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται κατά την εγκυμοσύνη;

Η λήψη πολυβιταμινών κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι απαραίτητη για τις περισσότερες μέλλουσες μητέρες, σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση που εξέτασε όλες τις δημοσιευμένες μελέτες για το θέμα.

vitamines 6 egkymosynhΟμάδα ερευνητών που εκδίδουν τον περιοδικό Drug and Therapeutics Bulletin, όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη, γράφουν ότι είναι καλύτερα οι έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη D κατά την εγκυμοσύνη παρά πολυβιταμίνες. Συγχρόνως τόνισαν ότι η σωστή διατροφή πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ζωτική σημασία για την υγεία της μητέρας και το μωρό της.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά σχετίζεται με διάφορες επιπλοκές της κύησης και του τοκετού, όπως η προεκλαμψία, η περιορισμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη, οι ανωμαλίες του νωτιαίου σωλήνα, οι σκελετικές δυσμορφίες και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Φυλλικό οξύ και βιταμίνη D

Διατίθενται στην αγορά πολλά συμπληρώματα με πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τυπικά, τα σκευάσματα περιέχουν περισσότερες από 20 βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε διάφορες συνδυασμούς – λ.χ. βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, D, Ε, Κ, φυλλικό οξύ, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο κλπ.

Σε μία προσπάθεια να εξακριβώσουν εάν είναι απαραίτητες επιπλέον ποσότητες θρεπτικών συστατικών κατά την κύηση, οι ερευνητές εξέτασαν τις δημοσιευμένες μελέτες για τις πολυβιταμίνες, το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη D, τον σίδηρο, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη E και τη βιταμίνη Α.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν κυρίως τη χρήση φυλλικού οξέος. Συνιστάται στις εγκύους να λαμβάνουν 400 μικρογραμμάρια (μg) την ημέρα πριν και έως την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, για την προστασία του μωρού από τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Για τις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου συνιστάται υψηλότερη ημερήσια δόση (5 mg την ημέρα). Οι γυναίκες αυτές είναι όσες πάσχουν από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό του νοσήματος και όσες πάσχουν από διαβήτη.

Τα στοιχεία για την ανάγκη λήψης βιταμίνης D είναι λιγότερο ισχυρά, αλλά κρίνονται επαρκή. Έτσι, συνιστάται η λήψη μικρής ημερήσιας δόσης (400 Διεθνείς Μονάδες – IU ή 10 μg) καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Όσον αφορά τις πολυβιταμίνες και τα υπόλοιπα διατροφικά συμπληρώματα, δεν υπάρχουν στοιχεία στην επιστημονική βιβλιογραφία που να δείχνουν ότι υπάρχει όφελος για τις περισσότερες γυναίκες οι οποίες τρέφονται καλά. Επιπλέον, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γράφουν οι επιστήμονες.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σύσταση προς όλες τις εγκύους να παίρνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών πριν από τη σύλληψη, πέραν των ήδη συνιστώμενων συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και βιταμίνης D», έγραψαν οι ειδικοί και πρόσθεσαν ότι μεγάλο μέρος των δεδομένων προέρχεται από μελέτες που διεξήχθησαν σε χαμηλού εισοδήματος χώρες, όπου οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μια κακή διατροφή.

Δείτε επίσης