Αν ο πρώτος τοκετός είναι πρόωρος, πιθανόν να είναι και ο δεύτερος

Οι γυναίκες που γέννησαν με πρόωρο τοκετό το πρώτο παιδί τους έχουν ακόμα και τριπλάσια πιθανότητα να γεννήσουν επίσης με πρόωρο τοκετό το δεύτερο παιδί. Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology.

toketos 6Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την δρ Laura Jelliffe-Pawlowski, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 160.000 γυναίκες οι οποίες είχαν γεννήσει στην Καλιφόρνια την περίοδο 2005-2011.

Ως πρόωρος τοκετός ορίστηκε η γέννηση του μωρού μεταξύ 37ης και 38ης εβδομάδας. Περίπου το 6% των γυναικών γέννησε με πρόωρο τοκετό, γεγονός που τις έθετε σε αυξημένο κίνδυνο για δεύτερο πρόωρο τοκετό.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό, όπως είναι η χρήση ουσιών κατά την εγκυμοσύνη, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αλλά διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό ήταν δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόωρα το πρώτο τους παιδί. Αυτό ίσχυε είτε οι γυναίκες είχαν γεννήσει φυσιολογικά, είτε ο τοκετός είχε προκληθεί λόγω ιατρικών ζητημάτων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να τίθενται υπό στενότερη ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού στην δεύτερη εγκυμοσύνη.

Αιτίες του πρόωρου τοκετού

Σχεδόν ένας στους τρεις πρόωρους τοκετούς οφείλεται στο ότι «σπάνε» πολύ νωρίς τα νερά. Αυτό σημαίνει ότι υφίσταται ρήξη ο αμνιακός σάκος μέσα στον οποίο επιπλέει το μωρό (αμνιακό υγρό). Ορισμένοι ερευνητές υποψιάζονται ότι αιτία μπορεί να είναι ορισμένα βακτήρια.

Το κάπνισμα της μητέρας (ενεργητικό ή παθητικό) αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό.

Ο αλκοόλ επίσης είναι ένας άλλος παράγοντας, π.χ. οι γυναίκες που πίνουν 1-2 ποτά με αλκοόλ την εβδομάδα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και άλλων δυσμενών συμβάντων σε σύγκριση με όσες γυναίκες δεν πίνουν καθόλου κατά την εγκυμοσύνη.

Τέλος, μια μελέτη που έγινε από Σουηδούς ερευνητές έδειξε ότι τα παιδιά των παχύσαρκων γυναικών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα, αλλά και να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες μετά την ενηλικίωση.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν ένα στα 10 παιδιά έρχεται στον κόσμο με πρόωρη γέννηση στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης