Το κανονικό βάρος δεν προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 απειλεί όχι μόνο τα άτομα που έχουν παραπανίσια κιλά αλλά και αυτά που έχουν κανονικό βάρος (σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος). Αυτό αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες στο περιοδικό Annals of Family Medicine οι οποίοι βρήκαν ότι ένας στους τρεις 45άρηδες με κανονικό βάρος έχει προδιαβήτη.

diabetes 6Κριτήριο για το φυσιολογικό βάρος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ωστόσο να σημειωθεί ότι ο ΔΜΣ είναι μια πρόχειρη εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.

Προδιαβήτης σημαίνει ότι ένα άτομο έχει μεν επίπεδα σακχάρου πάνω από τα φυσιολογικά όρια αλλά όχι ακόμα τόσο υψηλά ώστε να θεωρηθεί πως πάσχει από διαβήτη. Όποιος βρίσκεται σε αυτό το στάδιο μπορεί με τις κατάλληλες προσαρμογές του τρόπου ζωής να αντιστρέψει την κατάσταση και να αποφύγει το διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς, διαπιστώνοντας ότι το 18,5% των ατόμων ηλικίας άνω των 20 ετών που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, έχουν επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) από 5,7% μέχρι 6,4%. Η HbA1c είναι δείκτης των επιπέδων του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες. Τα προαναφερθέντα επίπεδα αντιστοιχούν σε προδιαβήτη, σύμφωνα με την American Diabetes Association. Κάτω από 5,7% σημαίνουν υγιή επίπεδα σακχάρου και πάνω από 6,4% σημαίνουν ότι το άτομο είναι διαβητικό. Στα άτομα που είχαν ηλικία πάνω από 45, το οι προδιαβητικοί αποτελεούσαν το 33,1%.

Άνοδος των προδιαβητικών

Σε προηγούμενη έρευνα που έγινε το 2012, το 10,2% των ανθρώπων με υγιές βάρος είχαν προδιαβήτη. Με την τρέχουσα μελέτη, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 18,5%. Επίσης, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 45 με προδιαβήτη αυξήθηκε από 22% στην προηγούμενη μελέτη σε 33,1% στην τωρινή μελέτη. Στην πρώτη έρευνα, το 5,6% των ανθρώπων υγιούς βάρους είχε περίμετρο μέσης πάνω από το κανονικό αλλά τώρα ο  αριθμός ήταν 7,6%.

Η άνοδος του διαβήτη αποδίδεται στον καθιστικό τρόπο ζωής και στο γεγονός πως ακόμα και ένας αδύνατος άνθρωπος μπορεί να έχει τέτοια κατανομή λίπους στο σώμα του, ώστε να έχει πολύ συσσωρευμένο στην περιοχή της κοιλιάς.

«Το να διαθέτει ένας άνθρωπος κανονικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με τον ΔΜΣ δεν σημαίνει ότι προστατεύεται από υψηλό σάκχαρο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Arch Mainous, καθηγητής Διαχείρισης & Πολιτικής Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μόνο πρόβλημα των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ανθρώπων».

Δείτε επίσης