Διαβήτης και καλοκαίρι: Απειλές από την υψηλή θερμοκρασία

Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία το καλοκαίρι διότι αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά επεισόδια, αφυδάτωση ή ακόμα και σε θερμοπληξία.

Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και η φυσική δραστηριότητα κάνει κάποιον διαβητικό να ιδρώσει πολύ χωρίς να έχει αναπληρώσει τα χαμένα υγρά, τότε μπορεί να εμφανίσει αφυδάτωση η οποία ακόμα και όταν είναι ήπια, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο διαβητικός μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη διούρηση, η οποία με την σειρά της εντείνει την αφυδάτωση, κάτι που αυξάνει κι άλλο τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Αν ο διαβητικός κάνει ενέσεις ινσουλίνης, η απορρόφηση του φαρμάκου από τον οργανισμό μπορεί να επιβραδυνθεί διότι η αφυδάτωση μειώνει την παροχή αίματος στο δέρμα.

Μια μελέτη έδειξε ότι ενώ στους υγιείς ανθρώπους όσο αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνεται και η εφίδρωση, σε αρκετούς διαβητικούς η εφίδρωση αυξάνεται μόνο έως ένα σημείο. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος. Στους ηλικιωμένους, στους οποίους συχνά υπάρχει διαταραχή στο σύστημα θερμορύθμισης (δεν ιδρώνουν αρκετά) υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας.

Να σημειωθεί ότι η πρόσληψη αλκοόλ εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει και την ικανότητα του σώματος να αποβάλει τη θερμότητα και να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου αυξάνοντας τον κίνδυνο για υπογλυκαιμία.

Στους νεότερους διαβητικούς, οι υπογλυκαιμίες είναι πιο συχνές. Επειδή το καλοκαίρι συνηθίζουμε να τρώμε πιο ελαφριά και να κινούμαστε περισσότερο, τα άτομα με διαβήτη που κάνουν ένεση ινσουλίνης, απορροφούν την ορμόνη πιο γρήγορα και αυτό προκαλεί επεισόδια υπογλυκαιμίες. Ίσως λοιπόν χρειάζεται μείωση της δόσης της ινσουλίνης το καλοκαίρι.

Όλα αυτά μπορούν να συμβούν σε θερμοκρασίες πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου και όχι μόνο σε συνθήκες καύσωνα.

Καλοκαίρι και φάρμακα

Η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει όχι μόνο τον οργανισμό αλλά και τα φάρμακα, τις ταινίες, τους μετρητές σακχάρου και τις αντλίες ινσουλίνης. Τα  φάρμακα χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους όταν εκτεθούν στη ζέστη, τα δε αναλώσιμα οδηγούν σε λάθος μετρήσεις.

Αν χρησιμοποιείτε αντλία ινσουλίνης, η υπερβολική εφίδρωση το καλοκαίρι μπορεί να είναι πρόβλημα, γιατί μπορεί να δυσκολεύει την συγκράτηση του σημείου έγχυσης της ινσουλίνης στο δέρμα. Αν η υπερβολική εφίδρωση σας δημιουργεί προβλήματα, μπορείτε να βάλετε ειδική κρέμα για την εφίδρωση στην περιοχή τοποθέτησης της αντλίας στο δέρμα ή να χρησιμοποιήσετε ειδικό αυτοκόλλητο στο σημείο πρόσφησης στο δέρμα.

Tα φάρμακα, η ινσουλίνη, οι μετρητές και τα αναλώσιμα δεν πρέπει να αφήνονται μέσα στις τσάντες κάτω από τον ήλιο ή μέσα στο αυτοκίνητο αλλά πρέπει να βρίσκονται σε ισοθερμική τσάντα και αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, με παγοκύστη.

Η ιδανική θερμοκρασία για μετρητές και ταινίες είναι 18-30 βαθμοί Κελσίου.

Προσοχή στην παραλία

Μία άλλη απειλή το καλοκαίρι για όσους διαβητικούς έχουν νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια είναι οι τραυματισμοί των ποδιών από  ακατάλληλα παπούτσια και παντόφλες, αλλά και επειδή περπατούν ξυπόλητοι στην άμμο και μέσα στη θάλασσα.

Εχθροί των διαβητικών είναι η καυτή άμμος, οι πέτρες και τα σπασμένα γυαλιά ή άλλα αιχμηρά σκουπίδια που συχνά υπάρχουν στις παραλίες. Πολλοί διαβητικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα αισθητικότητας στα πόδια τους επειδή έχουν βλάβες στα νεύρα, γι’ αυτό συνιστάται σε όλους να μην περπατάνε ποτέ ξυπόλητοι.

Στην παραλία οι διαβητικοί πρέπει να φορούν πλαστικά παπούτσια με τα οποία καλό είναι να κολυμπούν ώστε να προστατεύονται από τυχόν γρατσουνιές οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πληγές στα πόδια τους. Οι σαγιονάρες με τη διχάλα στο μεγάλο δάκτυλο είναι ακατάλληλες, το ίδιο και τα τσόκαρα και τα πέδιλα με μεταλλικές αγκράφες που μπορεί να τραυματίσουν το πόδι.

Τέλος, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν το ηλιακό έγκαυμα για έναν επιπλέον λόγο σε σχέση με τα υγιή άτομα: μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δείτε επίσης