Έλληνες γιατροί “αντέστρεψαν” την εμμηνόπαυση επαναφέροντας την έμμηνο ρύση

Έλληνες γιατροί  κατόρθωσαν να αντιστρέψουν την εμμηνόπαυση. Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται PRP (platelet-rich plasma) ανανέωσαν τις ωοθήκες γυναικών που αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση και οι οποίες άρχισαν να παράγουν ξανά ωάρια έτοιμα προς γονιμοποίηση.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν επανεκκίνησε την έμμηνο ρύση (περίοδο) των γυναικών και μάλιστα μία από τις γυναίκες απέκτησε περίοδο ύστερα από πέντε χρόνια εμμηνόπαυσης.

Ο δρ Κωνσταντίνος Σφακιανούδης και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν την επιτυχία τους στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE).

Ελπίδες για τεκνοποίηση

«Η τεχνική μας παρέχει ένα παράθυρο ελπίδας ότι οι εμμηνοπαυσικές γυναίκες θα μπορούν να μένουν έγκυες χρησιμοποιώντας το δικό τους γενετικό υλικό», δήλωσε ο δρ Σφακιανούδης, γυναικολόγος στην Κλινική Γονιμότητας Γένεσις της Αθήνας.

Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες βασίζεται στην λήψη δείγματος αίματος από την ίδια την γυναίκα, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία για να παραχθεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Το πλάσμα αυτό είναι ένα συμπυκνωμένο μείγμα ουσιών του αίματος. Συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να διεγείρει την αναγέννηση των ιστών.

Οι Έλληνες γιατροί, έκαναν τοπικές εγχύσεις του πλάσματος στις ωοθήκες σχεδόν 30 εθελοντριών ηλικίας 46-49 ετών, διαπιστώνοντας ότι στα δύο τρίτα από αυτές υπήρξε επανέναρξη της περιόδου και μάλιστα μπόρεσαν να συλλέξουν και να γονιμοποιήσουν ωάρια.

«Είχαμε μία ασθενή της οποίας η εμμηνόπαυση τεκμηριώθηκε πριν από πέντε χρόνια, όταν ήταν 40 ετών» δήλωσε ο δρ Σφακιανούδης. «Έξι μήνες μετά την έγχυση πλάσματος στις ωοθήκες της, παρουσίασε την πρώτη της περίοδο μετά την εμμηνόπαυση».

Από αυτή την ασθενή οι γιατροί συνέλεξαν τρία ωάρια, εκ των οποίων τα δύο γονιμοποιήθηκαν με σπερματοζωάρια του συζύγου της και έχουν καταψυχθεί έως ότου έρθει η στιγμή να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πάντως, τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά. Όπως δήλωσε και ο δρ Σφακιανούδης, «θα χρειαστούμε μεγαλύτερες μελέτες για να βεβαιωθούμε για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου». Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθεί ότι τα ωάρια που προκύπτουν από αυτή τη μέθοδο είναι υγιή.

Δείτε επίσης