Συνάντηση υπ. Υγείας του ευρωπαϊκού Νότου για κοινές δράσεις φαρμακευτικής πολιτικής

xanthos_andreasΣυνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων Υγείας από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής, πραγματοποιείται την Παρασκευή 21/7/2016, με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Σκοπός αυτής της διακρατικής συνεργασίας είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών για τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, διασφαλίζοντας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο κ. Ξανθός, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας του κοινωνικού κράτους να αναθεωρήσουμε τους κανόνες ενός παιχνιδιού που δεν είναι ισότιμο και δίκαιο και να μην επιτρέψουμε οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα λιτότητας να εμποδίσουν την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία.

Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA) και διαπραγμάτευσης των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων με τη βιομηχανία, προκειμένου να εισηγηθούν στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους τα άμεσα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κοινής στρατηγικής στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής.

Δείτε επίσης