Τα συμπληρώματα μαγνησίου μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάνω από 325 βιοχημικές αντιδράσεις μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, υπέρταση, πονοκέφαλο, ημικρανίες, οστεοπόρωση και στρες. Επίσης, χωρίς αρκετό μαγνήσιο στον οργανισμό, επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης καθώς το ιχνοστοιχείο βρίσκεται στα μιτοχόνδρια, όπου παράγεται η ενέργεια, και προστατεύει τα τελομερή.

Η επίσημη σύσταση για την πρόσληψη μαγνησίου από τη διατροφή είναι 320-420 mg την ημέρα (6 mg ανά κιλό σωματικού βάρους).

magnhsio 6Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension από ερευνητές του Indiana University με επικεφαλής τον δρ Yiqing Song, καθηγητή επιδημιολογίας, βρήκε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη είναι μια μετα-ανάλυση που βασίστηκε στα ευρήματα 34 προηγούμενων ερευνών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 2.028 άτομα. Η πρόσληψη μαγνησίου των συμμετεχόντων στις μελέτες αυτές, από τη διατροφή και τα συμπληρώματα μαγνησίου, κυμαινόταν από 240 έως 960 mg την ημέρα.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μαγνησίου και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι το μαγνήσιο διαστέλλει τις αρτηρίες και βελτιώνει την ροή του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το μαγνήσιο ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Το συμπέρασμα της μετα-ανάλυσης είναι ότι μια πρόσληψη 368 mg την ημέρα από συμπληρώματα μαγνησίου επί τρεις μήνες σχετίζεται με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (η μεγάλη πίεση) κατά 2 mm Hg και της διαστολικής πίεσης (μικρή) κατά 1,78 mm Hg. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη του μαγνησίου στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι μεγαλύτερα για όσους έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη.

Παρότι το ιχνοστοιχείο υπάρχει σε διάφορες τροφές, η έλλειψη στον ανθρώπινο οργανισμό είναι συχνή. Οι πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο είναι τα φύκια, ο κολοκυθόσπορος, ο ηλιόσπορος, το ταχίνι, το σουσάμι, το κακάο, η σοκολάτα, τα αμύγδαλα, το σκουμπρί, τα στρείδια, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ψωμί ολικής άλεσης, το φύτρο σιταριού, οι μπανάνες, το αβοκάντο, τα σύκα και το “σκληρό” νερό (δείτε εδώ αναλυτικά ποιες τροφές περιέχουν μαγνήσιο).

Να σημειωθεί ότι η έλλειψη μαγνησίου είναι δύσκολο να εντοπιστεί με μια απλή εξέταση αίματος διότι το ιχνοστοιχείο λειτουργεί κυρίως σε κυτταρικό επίπεδο.

Δείτε επίσης