Σουσάμι: Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες σε πειραματόζωα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης σουσαμιού κυρίως πολτοποιημένου, το γνωστό ταχίνι, το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο επάλειψης στο πρωινό γεύμα και σε σνακς.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food και πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα με συμπτώματα κατάθλιψης, έδειξε ότι η συστηματική χορήγηση συστατικών του σουσαμιού είχε δράση ανάλογη των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μαγνήσιο αλλά και θειαμίνης και τρυπτοφάνης, το σουσάμι μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης, την ευκολότερη χαλάρωση και την επίτευξη βαθύτερου ύπνου.

sousami 6Το σουσάμι (Sesamum indicum L.) είναι ένας σπόρος που αποτελείται κυρίως από λίπη (εκ των οποίων πολλά είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) ενώ θεωρείται πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και ειδικότερα φαινολικών ενώσεων. Περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει καλύτερη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση, και ενδεχομένως να μειώνει τους πόνους περιόδου στις γυναίκες. Στο σουσάμι ξεχωρίζουν οι ειδικές λιγνάνες του όπως η σησαμίνη, η σησαμολίνη και η σησαμόλη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Χημείας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το σουσάμι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση και προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV.

Μια μελέτη σε αρουραίους βρήκε ότι οι λιγνάνες του σουσαμιού είναι πιο αποτελεσματικές από τις λιγνάνες του λιναρόσπουρου όσον αφορά στη καθυστέρηση του καρκίνου του μαστού.

Τέλος, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2016 και περιέλαβε επτά δημοσιευμένες μελέτες βρήκε ότι η πρόσληψη σουσαμιού ήταν αποτελεσματική στη μείωση του οξειδωτικού στρες, αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης Ε και της βιταμίνης C στο αίμα. Επίσης φαίνεται πως το σουσάμι αυξάνει ορισμένα αντιοξειδωτικά ένζυμα του οργανισμού όπως είναι η σουπεροξειδική δισμουτάση (SOD), η γλουταθειόνη (GSH) και η καταλάση.

Πηγή: Luciana de Almeida Vittori Gouveia, Carolina Alves Cardoso, Glaucia Maria Moraes de Oliveira, Glorimar Rosa and Annie Seixas Bello Moreira. Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review.

Δείτε επίσης