Αυξημένη η γονιμότητα γυναικών και ανδρών το καλοκαίρι

Πολλά ζευγάρια κατορθώνουν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη το καλοκαίρι, στη διάρκεια των διακοπών τους, όταν χαλαρώνουν. Φαίνεται ότι η ηλιοφάνεια και η χαλάρωση του καλοκαιριού αυξάνουν τη γονιμότητα σε άντρες και γυναίκες.

Μία έρευνα που παρουσιάστηκε το 2015 στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE) έδειξε ότι οι γυναίκες, που έκαναν θεραπείες για την υπογονιμότητα και είχαν εκτεθεί σε περισσότερο ήλιο τον μήνα πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική, είχαν 30% υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης, στο Βέλγιο. Συμμετείχαν 6.000 γυναίκες, που έκαναν εξωσωματική. Όσες έκαναν εξωσωματική, μετά από ένα μήνα έκθεσης σε ηλιοφάνεια, χαμηλότερη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, είχαν περισσότερα ωάρια, υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και περισσότερες πιθανότητες απόκτησης μωρού.

Η επιστημονική ομάδα απέδωσε τα ευρήματα στην αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D και μελατονίνης εξαιτίας της ηλιοφάνειας. Και οι δύο αυτές ουσίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού κύκλου. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων και τα ποσοστά εμφύτευσης στη μήτρα. Σε ό,τι αφορά τη μελατονίνη, αυτή συγχρονίζει το βιολογικό ρολόι και ελέγχει τον συγχρονισμό του έμμηνου κύκλου.

Να σημειωθεί ότι μια παλιότερη μελέτη Αυστριακών ειδικών έδειξε ότι στις γυναίκες η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων κατά 21% και της προγεστερόνης κατά 13% ρυθμίζοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο και αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.

Στους άνδρες

Μία άλλη έρευνα, που έγινε στην Ιταλία έδειξε ότι υπάρχει εποχιακή διακύμανση στην ποσότητα και στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Η ποσότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων ήταν αυξημένη το χειμώνα αλλά η κινητικότητά τους ήταν υψηλότερη το καλοκαίρι. Μάλιστα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα σπερματοζωάρια των αντρών είχαν βρεθεί δυο φορές πιο κινητικά σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Η έρευνα στους άντρες έγινε σε 5.188 Ιταλούς, οι οποίοι είχαν αποταθεί στο κέντρο αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάρμα. Σχεδόν δύο στους τρεις άντρες, είχαν καλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων το καλοκαίρι αλλά μόνο ένας στους δύο το χειμώνα. Η καλή κινητικότητα είναι απαραίτητη για τη επιτυχή σύλληψη.

Στους άνδρες, η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη του σπέρματος ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Όταν υπάρχει χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων συχνά ανευρίσκονται και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ έχει φανεί ότι η λήψη τεστοστερόνης βελτιώνει την κινητικότητα σε κάποιους άντρες.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο μια μελέτη που έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ και δημοσιεύθηκε το 2014, η οποία βρήκε αντίθετα από τα παραπάνω αποτελέσματα, όσον αφορά τους άνδρες. Η μελέτη αυτή βρήκε ότι οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακής ποιότητας σπερματοζωάρια το καλοκαίρι και άρα μειωμένες πιθανότητες γονιμότητας. Επειδή όμως τα σπερματοζωάρια ωριμάζουν σε μια διάρκεια τριών μηνών, το εύρημα υποδηλώνει ότι η άνοιξη είναι αυτή που επηρεάζει αρνητικά τα σπερματοζωάρια, είπαν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης