Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA, DHA και DPA) ίσως καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και χαλιναγωγούν την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut βρήκε ότι αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών από τα ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο. Φάνηκε επίσης ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

psaria omega3Τα στοιχεία βασίστηκαν σε δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες, στην Nurses’ Health Study στην οποία συμμετείχαν 121.700 νοσοκόμες 30-55 ετών και στην Health Professionals Follow Up Study στην οποία συμμετείχαν 51.529 άνδρες επαγγελματίες υγείας, 40-75 ετών.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αρχικά ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, και στη συνέχεια έδιναν πληροφορίες κάθε δύο χρόνια. Στις πληροφορίες περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η άσκηση, η λήψη ασπιρίνης και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Μεταξύ των 1.659 εθελοντών που εμφάνισαν καρκίνο παχέος εντέρου, 561 πέθαναν συνολικά και 169 από αυτούς τους θανάτους οφείλονταν στη νόσο σε ένα διάστημα παρακολούθησης 10,5 ετών. Άλλες αιτίες θανάτου ήταν η καρδιαγγειακή νόσος (153 άτομα) και άλλοι καρκίνοι (113 άτομα).

Τα ωμέγα-3 μειώνουν και τον συνολικό κίνδυνο θανάτου

Όσοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και η διατροφή τους περιείχε υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα ψάρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σωματικά ενεργοί, να παίρνουν πολυβιταμίνες, να πίνουν αλκοόλ και να καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη D και φυτικές ίνες. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν.

Η μελέτη βρήκε ότι η αύξηση της πρόσληψης των ωμέγα-3 κατά τουλάχιστον 150 mg την ημέρα μετά από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου συσχετίστηκε με 70% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο. Θετικό αποτέλεσμα ήταν εμφανές και για την πιθανότητα θανάτου από κάθε αιτία που ήταν 13% χαμηλότερος σε όσους είχαν αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών μετά τη διάγνωση.

Ο μειωμένος κίνδυνος υπήρχε τόσο γι’ αυτούς που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια όσο και γι’ αυτούς που λάμβαναν διατροφικά συμπληρώματα με ωμέγα-3, αν και λίγα άτομα έπαιρναν τα τελευταία. Η προστασία των ωμέγα-3 λιπαρών ήταν περισσότερο εμφανής στα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 25 (δηλαδή φυσιολογικού βάρους) και σ’ αυτούς που δεν έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη.

Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από μελέτες παρατήρησης και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αιτία και το αποτέλεσμα. Αν τα ευρήματα αναπαραχθούν από άλλες μελέτες, οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να επωφεληθούν αυξάνοντας την κατανάλωση λιπαρών ψαριών (π.χ. σαρδέλες, σολομός κλπ) για να παρατείνουν την επιβίωσή τους.

Πηγή: Mingyang Song, Xuehong Zhang, Jeffrey A Meyerhardt, Edward L Giovannucci, Shuji Ogino, Charles S Fuchs, Andrew T Chan. Marine ω-3 polyunsaturated fatty acid intake and survival after colorectal cancer diagnosis.Gut, 2016;

Δείτε επίσης