Υπαραχνοειδής αιμορραγία: Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke βρήκε ότι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά στους καπνιστές και ειδικότερα στις γυναίκες.

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τον Joni Lindbohm, γράφουν ότι τα εγκεφαλικά που προκαλούνται λόγω υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι 8 φορές πιο συχνά στις καπνίστριες που καταναλώνουν πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν. Στους άνδρες καπνιστές είναι 3 φορές πιο συχνά καπνίζουν επίσης ίδιο αριθμό τσιγάρων.

kapnisma 6 6Τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω υπαραχνοειδούς αιμορραγίας αναλογούν στο 3-10% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η υπαραχνοειδής αιμορραγία συμβαίνει όταν υπάρχει αιμορραγία στο διάστημα ανάμεσα στην επιφάνεια του εγκεφάλου και του κρανίου. Εκδηλώνεται συνήθως με ξαφνική και πολύ έντονη κεφαλαλγία.

Συχνά αυτά τα αιμορραγικά εγκεφαλικά αφορούν νέα άτομα και μπορούν να προκαλέσουν αναπηρία, ακόμα και θάνατο στο 20% των παθόντων. Αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου συμβαίνει συχνά λόγω ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου το οποίο προκαλεί ξαφνική αιμορραγία ενώ μπορεί να είναι και αποτέλεσμα ρήξης μιας αρτηριοφλεβικής δυσπλασίας.

Ακόμα και λίγα τσιγάρα κάνουν κακό

Φινλανδοί επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 66.000 ενήλικες οι οποίοι συμμετείχαν σε εθνικές μελέτες από το 1972 και μετά. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο 21 χρόνια.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε τα εξής:

  • Οι γυναίκες που κάπνιζαν 1-10 τσιγάρα ημερησίως είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν υπαραχνοειδή αιμορραγία. Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους άνδρες ήταν διπλάσιος.
  • Μεταξύ αυτών που κάπνιζαν 11-20 τσιγάρα ημερησίως, οι γυναίκες είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο και οι άνδρες διπλάσιο κίνδυνο.
  • Τα άτομα που είχαν σταματήσει να καπνίζουν είχαν μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να υποστούν υπαραχνοειδή αιμορραγία. Αποχή έξι μηνών από το κάπνισμα συντελούσε σε μείωση του κινδύνου στο ίδιο επίπεδο με τους μη καπνιστές.

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στο κάπνισμα και η καλύτερη επιλογή είναι να μην ξεκινήσει κανείς να καπνίζει, ανέφεραν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης