Πολυκυστικές ωοθήκες: Οι ισοφλαβόνες σόγιας μειώνουν την ινσουλίνη

Οι ισοφλαβόνες της σόγιας (σε ποσότητα που αντιστοιχεί με δύο ποτήρια γάλα σόγιας την ημέρα) μειώνουν την ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια, την τεστοστερόνη και την κακή χοληστερίνη στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο πειοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

gala sogia 6H μελέτη έγινε από Ιρανούς ερευνητές του University of Medical Sciences. Η δράση της σόγιας πιστεύεται ότι οφείλεται στα φυτοοιστρογόνα που περιέχει.

Υπολογίζεται ότι μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλές κύστεις στις ωοθήκες, διαταραχές της περιόδου και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.χ. τεστοστερόνης) που φυσιολογικά είναι χαμηλά στις γυναίκες.

Αυτές οι διαταραχές έχουν ως συνέπεια προβλήματα όπως είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, η υπογονιμότητα, η λιπαρότητα στο δέρμα, η σοβαρή ακμή και η αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα. Μακροπρόθεσμα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ότι ευθύνεται η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης.

Η σόγια και τα προϊόντα της πιστεύεται ότι μπορούν να βελτιώσουν την καρδιολογική και την μεταβολική υγεία των γυναικών χάρη στα φυτικά «οιστρογόνα» που περιέχουν.

Δύο ποτήρια γάλα σόγιας την ημέρα

Στη μελέτη συμμετείχαν 70 γυναίκες ηλικίας 18- 40 ετών οι οποίες έπασχαν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι μισές από αυτές άρχισαν να λαμβάνουν κάθε μέρα επί 12 εβδομάδες ένα συμπλήρωμα των 50 mg από ισοφλαβόνες σόγιας (αντιστοιχούν σε 500 ml γάλα σόγιας) και οι υπόλοιπες ένα συμπλήρωμα από ανενεργό ουσία.

Όσες γυναίκες είχαν πάρει τις ισοφλαβόνες σόγιας είχαν παρουσιάσει μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης που κυκλοφορούσε στο αίμα τους, καθώς και ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, των τριγλυκεριδίων και της LDL (της κακής χοληστερίνης).

Η μείωση της ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική καθώς πιστεύεται ότι υπερπαραγωγή αυτής της ορμόνς βρίσκεται στη βάση του συνδρόμου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από την ένταξη της σόγιας στην διατροφή τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης