Χειρότερη ποιότητα σπέρματος στους σκύλους λόγω χημικών

Αυτό που συμβαίνει με τους αρσενικούς σκύλους θα μπορούσε να συμβαίνει και με τους άνδρες.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου, από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, το Nottingham Trent University και το Hutton Institute James διαπίστωσε μείωση της ποιότητας του σπέρματος βρετανικών σκύλων από το 1988 μέχρι σήμερα. Η ανησυχία είναι ότι αυτό προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι πιθανόν να επηρεάζουν και τον άνθρωπο.

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports και στόχος της ήταν να αξιολογήσει τις αλλαγές στην ποιότητα του σπέρματος των σκύλων με την πάροδο του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν αν ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον μπορεί να παίζουν ρόλο. Η υποβάθμιση του σπέρματος στους σκύλους αποδίδεται στη χημική ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και σε ορισμένες τροφές για σκύλους, που περιέχουν ουσίες δυνητικά επιβαρυντικές για τη γονιμότητά τους.

Η μελέτη ανέφερε μείωση στην ποιότητα του σπέρματος στους σκύλους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 26 χρόνων, καθώς και αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της κρυψορχίας, δηλαδή της απουσίας ενός ή και των δύο όρχεων από το όσχεο. Στον άνθρωπο αυτό συχνά αναφέρεται ως έχουσα κρυψορχία και έχει συνδεθεί με στειρότητα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων στη μετέπειτα ζωή.

Οι ερευνητές ανίχνευσαν την παρουσία πολλών περιβαλλοντικών χημικών ουσιών στους στο σπέρμα των σκύλων.

Προηγούμενη έρευνα βρήκε η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων στους σκύλους έχει αυξηθεί παράλληλα με τα ποσοστά που παρατηρούνται σε ανθρώπους και συνδύασε το εύρημα με την κρυψορχία. Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι αυτό οφείλεται σε αλλαγές του περιβάλλοντος που επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τους αρσενικούς σκύλους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σπέρματος σε ετήσια βάση για ένα χρονικό διάστημα 26 ετών μεταξύ του 1988 και του 2014 από αρσενικά σκυλιά που βοηθούν άτομα με αναπηρία. Η μελέτη αφορούσε πέντε ράτσες των σκυλιών: λαμπραντόρ, μπόρντερ κόλεϊ, γερμανικός ποιμένας, σγουρόμαλλο ριτρίβερ και γκόλντεν ριτρίβερ.

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 1.925 εκσπερματώσεις από 232 διαφορετικά σκυλιά. Τα δείγματα αξιολογήθηκαν μεταξύ άλλων για την κινητικότητα του σπέρματος, τον όγκο του σπέρματος (ml), και τον συνολικό αριθμό των ζωντανών σπερματοζωαρίων. Μετρήθηκαν επίσης ορισμένες χημικές ουσίες τόσο στις τροφές τους όσο και στο σπέρμα τους. Τέλος, αξιολογήθηκε η συχνότητα εμφάνισης κρυψορχίας γενικά στους αρσενικούς σκύλους, το διάστημα 1995-2014, χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια εθνική βάση δεδομένων.

Χημικά και υπογονιμότητα

Η μελέτη βρήκε ότι υπήρξε μείωση της ποιότητας του σπέρματος κατά την περίοδο μελέτης των 26 ετών, καθώς και αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης της κρυψορχίας. Η κινητικότητα του σπέρματος μειώθηκε 30% και στις πέντε ράτσες των σκύλων. Η μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων με φυσιολογική κινητικότητα παρατηρήθηκε ότι ήταν 2,5% για κάθε έτος έτος της περιόδου 1988-1998.

“Τα σκυλιά που μοιράζονται τα σπίτια μας εκτίθεται σε παρόμοιους ρυπαντές όπως οι άνθρωποι», δήλωσε ο Richard G. Lea, αναπληρωτής καθηγητής της αναπαραγωγικής βιολογίας στη Σχολή Κτηνιατρικής και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Σε επιπλέον αναλύσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν συγκεντρώσεις των διαφόρων χημικών ουσιών στο σπέρμα των σκύλων π.χ. PCB (polychlorinated bisphenol)  και DEHP (diethylhexyl phthalate). Οι ερευνητές ανέφεραν:  “Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός μένει να καθοριστεί, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο όρχεις επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του σπέρματος και τη γονιμότητα”.

Ο Allan Pacey, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε: “Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δείχνει ότι η ποιότητα του σπέρματος σε έναν πληθυσμό των σκύλων που είναι εγγεγραμμένοι σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 26 ετών, κατά τρόπο που μιμείται αυτό που συνέβη στον άνδρα τα τελευταία 70 χρόνια”.

Δείτε επίσης