Διαβήτης: Τσούξιμο ούρων, στυτική δυσλειτουργία και ξηρότητα κόλπου

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του σακχάρου του αίματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρκετών παθοφυσιολογικών διαταραχών.

diabetes 6 6Η αύξηση των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, η ενεργοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης μέσω της οδού της σορβιτόλης, η αύξηση παραγωγής διακυκλογλυκερόλης, η προαγωγή της εισόδου υποστρώματος στην οδό των εξοζαμινών, η αύξηση της τοπικής συγκέντρωσης αυξητικών παραγόντων προκαλούν ενδοθηλιακή και κυτταρική δυσλειτουργία, αλλοιώσεις στην λειτουργία ενδοκυττάριων πρωτεϊνών, επιτάχυνση της αθηρωμάτωσης και μείωση της σύνθεσης οξειδίου του αζώτου. Όλα αυτά έχουν κεντρικό ρόλο στην διαταραχή της λειτουργίας του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Α. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα συνήθως εκδηλώνονται με αδυναμία πλήρους κένωσης, ανάπτυξη πύου στα ούρα και ουρολοιμώξεων, συχνουρία και δυσουρία.

Μέσα στα πρώτα χρόνια εγκατάστασης του διαβήτη, γίνεται πάχυνση της βασικής μεμβράνης, υπερτροφία νεφρικών σπειραμάτων, αύξηση όγκου μεσαγγείου. Προοδευτικά αναπτύσσεται παθολογική έκκριση λευκωματίνης στα ούρα.

Η κατάσταση οδηγεί σε νεφρική βλάβη σε ορισμένους διαβητικούς ασθενείς. Τα νεφρά γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα σε φάρμακα και τοξικές ουσίες.

Β. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Οι διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία εκδηλώνονται με αδυναμία ικανοποιητικής στύσης και εκδηλώσεις παλίνδρομης εκσπερμάτισης στον άνδρα, ξηρότητα κόλπου και πόνου κατά τη συνουσία στην γυναίκα.

Στην ιατρική πράξη, τα παθολογικά συμπτώματα από το ουροποιογεννητικό σύστημα μπορεί να προϋπάρχουν της διάγνωσης του διαβήτη και να αποδίδονται σε ψυχολογικούς παράγοντες από τους πάσχοντες.

Τι πρέπει να ξέρουν τα άτομα με ουροποιογεννητικά συμπτώματα και διαβήτη:

  • Το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη επιδεινώνουν τα βλαπτικά αποτελέσματα του αυξημένου σακχάρου.
  • Η επαρκής πρόσληψη νερού και η περιοδική εξέταση των ούρων για μικρόβια και μικρολευκωματίνη είναι απαραίτητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται προληπτική εξέταση για μικρόβια και στα γεννητικά υγρά (π.χ. κολπικό υγρό).
  • Οι παθολογικές συνέπειες από το αυξημένο σάκχαρο στο ουροποιογεννητικό μπορεί να εμφανιστούν και σε χαμηλότερες μη διαβητικές αυξήσεις του σακχάρου αίματος όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, η συνήθεια κατάχρησης αλκοόλ.
  • Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα ουροποιογεννητικά συμπτώματα. Η άριστη θεραπεία του διαβήτη με σωστή αγωγή είναι απαραίτητη.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης