Η κατάψυξη μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση των τροφίμων

Όσο περισσότερο μένουν τα τρόφιμα στην κατάψυξη τόσο πιθανότερο είναι να αλλοιωθεί η γεύση και υφή τους, σύμφωνα με μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας (FSA).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σκληρά τυριά, το γάλα και το βούτυρο μπορούν να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Αντίθετα, τα μαλακά τυριά και τα γιαούρτια καλό είναι να μην μπαίνουν στην κατάψυξη.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως π.χ. τα αγγούρια, τα μαρούλια και οι πιπεριές, δεν αντέχουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να χάνουν το χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Από την άλλη μεριά, τα σταφύλια, τα μούρα και οι μπανάνες αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην περίπτωση των αυγών, ούτε τα ωμά ούτε και τα βραστά αυγά πρέπει να τοποθετούνται στην κατάψυξη. Τα ασπράδια ή τα χτυπημένα αυγά μπορούν να καταψύχονται, όπως και τα αρτοποιήματα, τα κέικ, οι ζύμες και τα ψωμιά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καλό είναι τα τρόφιμα που καταψύχονται να καταναλώνονται μέσα σε τρεις μήνες και αυτό όχι τόσο για λόγους ασφαλείας όσο για λόγους διατήρησης της γεύσης και της υφής τους. Τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν με ασφάλεια για διάστημα που μπορεί να φτάσει το ένα έτος.

Ο Στιβ Γουίρν, επικεφαλής πολιτικής της FSA ανέφερε: «Μπορεί τα τρόφιμα να διατηρούνται με ασφάλεια στην κατάψυξη, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός η ποιότητά τους φθίνει. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα να καταναλώνονται μέσα σε 3-6 μήνες. Το κοινό θα πρέπει να διαβάζει τις οδηγίες ψύξης που αναγράφονται στις συσκευασίες αρκετών προϊόντων. Μόλις αποψυχθούν τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε ένα 24ωρο».

Δείτε επίσης