Τα ωμέγα-3 προστατεύουν τα μάτια από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη για πάνω από 20 χρόνια παρουσιάζουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών τους.

Ωστόσο, δύο μερίδες ψάρια την εβδομάδα, τα οποία περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (σαρδέλες, σολομός, τόνος, πέστροφα, ρέγκα, σκουμπρί) προστατεύουν τα μάτια από τις βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology από Ισπανούς ερευνητές.

psariaΗ κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει 48% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης εξαιτίας του διαβήτη στις ηλικίες 20-64 ετών. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια οφείλεται στις αλλοιώσεις που προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού.

500 mg ωμέγα-3 την ημέρα

Οι Ισπανοί ερευνητές εξέτασαν κατά πόσον η κατανάλωση ψαριών μπορεί να δράσει προστατευτικά για τα μάτια των διαβητικών.

Μελέτησαν στοιχεία από 3.482 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Το 75% από αυτούς ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή και κατανάλωναν ικανοποιητικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (τα στοιχεία προήλθαν από την Prevención con Dieta Mediterránea Study).

Στη διάρκεια των έξι ετών παρακολούθησης, 69 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι ερευνητές βρήκαν πως όσοι κατανάλωναν πάνω από 500 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα, είχαν 48% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα.

Το εύρημα δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου, όπως το φύλο, η ηλικία και ο τρόπος ζωής.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τα μάτια διότι μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό η οποία αποτελεί αιτία της αμφιβληστροειδοπάθειας, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Aleix Sala-Vila, από το Lipid Clinic της Βαρκελώνης.

Δείτε επίσης