Η ποσότητα του καφέ που πίνουμε επηρεάζεται από τα γονίδιά μας

Τα γονίδια επηρεάζουν την ποσότητα του καφέ που πίνει ο καθένας μας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports από Βρετανούς ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Nicola Pirastu από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι ερευνητές βρήκαν ένα γονίδιο, που ονομάζεται PDSS2 και ρυθμίζει τον μεταβολισμό της καφεΐνης αφού μελέτησαν γενετικά δεδομένα για περισσότερα από 1.200 άτομα από την Ιταλία, τα οποία είχαν δώσει πληροφορίες για το πόσο καφέ πίνουν κάθε μέρα.

Τα άτομα που ήταν φορείς μιας ειδικής μετάλλαξης του γονιδίου PDSS2 έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ λιγότερο την ημέρα, κατά μέσο όρο, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Τα ευρήματα επαληθεύτηκαν σε 1.731 άτομα από την Ολλανδία, αν και αυτή τη φορά η διαφορά στην κατανάλωση καφέ ήταν μικρότερη από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου PDSS2 μειώνει την ικανότητα των κυττάρων να αποδομούν την καφεΐνη που σημαίνει ότι η ουσία παραμένει για περισσότερο χρόνο στον οργανισμό.

«Τα άτομα με την επίμαχη γονιδιακή μετάλλαξη δεν χρειάζονται την ίδια ποσότητα καφέ με τους υπόλοιπους για να πετύχουν εγρήγορση και αφύπνιση. Συνεπώς, η μελέτη μας τεκμηριώνει ότι η ανάγκη μας για καφέ επηρεάζεται από τα γονίδια μας», ανέφερε ο Pirastu.

Καφεΐνη και φάρμακα

Προγενέστερες έρευνες έχουν αποκαλύψει και άλλα γονίδια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της καφεΐνης.

Ο καφές έχει συσχετισθεί μεταξύ άλλων με προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και της νόσου του Πάρκινσον.

«Αν βρούμε τον βιολογικό μηχανισμό που ευθύνεται γι’ αυτή την προστασία, θα ανοίξουν μπροστά μας νέοι δρόμοι έρευνας για τη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας αυτών των νοσημάτων», ανέφερε ο Pirastu. Επιπλέον, «πολλά από τα γονίδια που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της καφεΐνης, μεταβολίζουν και ορισμένα φάρμακα. Επομένως η μελέτη γύρω από τον μεταβολισμό της καφεΐνης θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε γιατί κάποιοι ασθενείς αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα φάρμακα αυτά απ’ ό,τι άλλοι».

Δείτε επίσης