Έλεγχος ΚΕΕΛΠΝΟ στο Ελληνικό – Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι ζητά ο ΙΣΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πραγματοποίησε δύο ελέγχους αυτοψίας με εξειδικευμένα κλιμάκια στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό, στις 25 και 26 Αυγούστου 2016, από τις οποίες διαπιστώθηκε περιορισμένης έκτασης συσσώρευση στάσιμων υδάτων στο ισόγειο εξαιτίας βλάβης του υδραυλικού δικτύου στο χώρο εγκαταστάσεων καθώς επίσης εκτεταμένη συσσώρευση στάσιμων υδάτων-λυμάτων που οφείλεται σε βλάβη του αποχετευτικού συστήματος.

ellhniko prosfygesΚατόπιν υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, πραγματοποιήθηκε άντληση των υδάτων και καθαρισμός του χώρου όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διενέργεια της δεύτερης αυτοψίας. μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των βλαβών το ΚΕΕΛΠΝΟ προτείνει την κάλυψη των αναγκών του φιλοξενούμενου πληθυσμού με επαρκή αριθμό εγκαταστάσεων ατομικής υγιεινής (τουαλέτες, ντουζιέρες, νιπτήρες) τονίζοντας ότι μη εφαρμογή των συστάσεων αυτών θα εγκυμονούσε κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Ωστόσο, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλης, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Περιφερειάρχη Αττικής να δώσουν εξηγήσεις και «να απαντήσουν για πόσο διάστημα ήταν υποχρεωμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού, να ζουν παρέα με τα βοθρολύματα και να κινδυνεύει η υγεία τους, πριν αποφασίσουν να παρέμβουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» όπως υπογραμμίζει.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλείται την έκθεση της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Το υπόγειο του κτιρίου είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη-αφόρητη λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί, τα λύματα διαρρεύσανε στο υπόγειο. Τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων».

Μάλιστα όπως επισημαίνεται από τους Επιθεωρητές το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί εδώ και ημέρες, ωστόσο δεν υπήρξε μέριμνα για τη μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρος.

Ο κ. Πατούλης αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: “Κανείς δεν γνωρίζει πως μοίρασε η κα Δούρου τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από το περίσσευμα αγάπης των πολιτών της Αττικής, την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων. Για το “Νταχάου” του Ελληνικού κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Αναρωτιέμαι αν οι “αριστερές” συνειδήσεις τους , τους επιτρέπουν να κοιμούνται ήσυχοι”.

Δείτε επίσης