Αλτσχάιμερ: H αντουκανουμάμπη μειώνει τις πλάκες της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης

Πρόκειται για την καλύτερη είδηση των τελευταίων 25 χρόνων έρευνας για την ασθένεια Αλτσχάιμερ.

Το φάρμακο αντουκανουμάμπη (aducanumab) εξαλείφει τις χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο και δείχνει να είναι αποτελεσματικό στον άνθρωπο, γράφουν ερευνητές από την Ελβετία στο περιοδικό Nature.

Η ουσία aducanumab ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και αναπτύσσεται από την φαρμακευτική εταιρεία Biogen.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές για την αντουκανουμάμπη είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα και αν αυτό επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες, τότε ίσως αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμούν οι ειδικοί. Από την άλλη μεριά όμως το φάρμακο φάνηκε ότι έχει υπολογίσιμες παρενέργειες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 165 πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου και το φάρμακο διαπιστώθηκε ότι απομακρύνει τις πλάκες της βήτα-αμυλοειδούς πρωτεΐνης από τον εγκέφαλο. Η β-αμυλοειδής είναι μία παθολογική πρωτεΐνη, η συσσώρευση της οποίας θεωρείται αιτία του Αλτσχάιμερ. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η πρωτεΐνη αυτή εξαφανίστηκε μέσα σε έναν χρόνο σε ορισμένες ασθενείς που έκαναν μία έγχυση υψηλής δόσης αντουκανουμάμπης το μήνα. Ακόμα όμως και σε όσους δεν εξαφανίστηκε, φάνηκε ότι το φάρμακο σταμάτησε την εξέλιξη της νόσου έπειτα από έξι μήνες λήψης.

altsheimer

Τα αποτελέσματα σε όσους πήραν υψηλή δοσολογία του φαρμάκου και στην ομάδα που πήραν την εικονική ουσία: Οι περιοχές με κόκκινο δείχνουν τον κίνδυνο.

“Το πιο ενθαρρυντικό εύρημα είναι πως στους ασθενείς που έπαιρναν τις υψηλότερες δόσεις αντουκανουμάμπης, υποχώρησαν οι πλάκες της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης”, δήλωσε ο δρ Τζέιμς Πίκετ, επικεφαλής Έρευνας στην βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ. “Καμία από τις υπάρχουσες θεραπείες για τη νόσο δεν επηρεάζει την πορεία της και έτσι ένα φάρμακο που θα σταματά την εξέλιξή της απομακρύνοντας τις πλάκες από τον εγκέφαλο, αποτελεί αληθινό βήμα προόδου”.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν μικρός για να θεωρηθεί σίγουρη η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κι έτσι έχει ήδη αρχίσει μια μεγαλύτερη μελέτη με 2.700 ασθενείς, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2020.

Παρενέργειες

Φάνηκε ωστόσο ότι το φάρμακο έχει ορισμένες παρενέργειες καθώς σχεδόν το 25% των συμμετεχόντων (40 άτομα) παραιτήθηκαν από τη μελέτη. Η συχνότερη παρενέργεια ήταν ο πονοκέφαλος αλλά και η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Επειδή, όμως, αυτές οι παρενέργειες παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν λάβει υψηλές δόσεις αντουκανουμάμπης, οι ερευνητές θέλουν να βρουν τη χρυσή τομή: την αποτελεσματικότερη δοσολογία σε σχέση με τις παρενέργειες.

Δείτε επίσης