Μικρό παιδί και απόκτηση κατοικιδίου

Ένας σκύλος δεν μπορεί απλώς να γίνει ο καλύτερος φίλος ενός νηπίου, αλλά μπορεί να είναι και ένα από τα καλύτερα μέσα για να μαθαίνει το παιδί σας. Αυτό ισχύει για τα κατοικίδια γενικά, αλλά ιδιαίτερα για τους σκύλους.

Ένα μικρό παιδί μπορεί να μάθει από ένα σκύλο για τα ζώα και τη φύση, για τις ευθύ­νες, για τη συμπόνια, για το πώς θα τα πηγαίνει καλά με τους άλλους, για την άνευ όρων αγάπη και πίστη.

Ένα νήπιο μπορεί να βοηθά στη φροντίδα και στο τάισμα του σκύλου – μια ευπρόσδεκτη αντιστροφή ρόλων για εκείνον που βρίσκεται συνήθως στην πλευρά αυτού που λαμβάνει ό,τι του δίνει ο καθένας που τον φροντίζει. Μπορεί να βασίζεται στο σκύλο του, ότι θα είναι εκεί όποτε τον χρειαστεί ή το θελήσει (αντίθετα με τους γονείς, οι σκύλοι σπάνια είναι τόσο απασχολημένοι ώστε να μην έχουν καιρό για ένα χάδι ή για ένα παιχνίδι). Και αφού στους σκύλους, ειδικά στους μικρούς σε ηλικία, αρέσει να τρέχουν, να χοροπηδούν και να παίζουν ακριβώς όπως και στα νήπια, μπο­ρούν να συμμετέχουν στα παιχνίδια των νηπίων για τα οποία συχνά οι γονείς δεν έχουν αρκετή ενέργεια ή ενθουσιασμό.

Οι γάτες μπορεί να μην είναι ταιριαστοί σύντροφοι για τα νήπια. Αν και μερικές γάτες (ειδικά αυτές που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια με παιδιά) είναι πολύ τρυφερές και σχετικά υπομονετικές με τα νήπια, πολλές γάτες προτιμούν την πιο καθιστική παρέα των ενηλίκων. Μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρέξουν μακριά από ένα νήπιο, παρά να τρέχουν πάνω-κάτω μαζί του. Δεν είναι επίσης αξιόπιστες ότι θα φανούν ανεκτικές στο θορυβώδες παιχνίδι του νηπίου, πράγμα που μπορεί να αποδειχτεί εκνευριστικό -και ενδεχομένως επικίνδυνο- για το παιδί σας. Αν τελικά επιλέξετε γάτα για κατοικίδιο, ελέγξτε τις υποψήφιες προσεκτικά, με το μικρό σας υπό προστασία.

Όσο πολύτιμο κι αν μπορεί να είναι για το μικρό σας να προστεθεί ένα κατοικίδιο στο σπίτι σας, η κατοχή κατοικίδιου αποτελεί σημαντική ευθύνη την οποία οι γονείς πρέπει να σκέφτονται σοβαρά.

Προϋποθέσεις για κατοικίδιο

Το κατά πόσον η εποχή είναι η κατάλληλη για να διευρύνετε την οικογένεια σας με ένα τριχωτό μέλος θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες:

Αισθάνεται το μικρό σας άνετα με τα ζώα; Αν φοβάται ή είναι διστακτικό κοντά τους, δώστε την ευκαιρία να αποκτήσει κάποια εμπειρία με τα κατοικίδια άλλων και περιμένετε να είναι πιο χαλαρό με τα ζώα πριν φέρετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι.

Υπάρχει αρκετός χώρος στο σπίτι σας και για κατοικίδιο και για νήπιο; Ακριβώς όπως τα νή­πια, έτσι και κατοικίδια, και κυρίως τα κουταβάκια, χρειάζονται χώρο για να παίζουν. Σκεφθείτε αν υπάρχει αρκετός χώρος για να τρέχουν το παιδί και το κατοικίδιο πάνω-κάτω χωρίς να πέφτουν πάνω στα πράγματα.

Υπάρχει αρκετός χρόνος στο πρόγραμμα σας και για κατοικίδιο και για νήπιο; Τόσο τα κατοικί­δια όσο και τα νήπια χρειάζονται φροντίδα, προσοχή και καθοδήγηση. Και εκτός αν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο που έχει ήδη εκπαιδευτεί να υπακούει, έχουν και τα δύο πολλά να μάθουν. Σκεφθεί­τε αν έχετε χρόνο να ταΐζετε, να περιποιείστε, να διασκεδάζετε και να διδάσκετε και τα δύο.

Η επιλογή

Η επιλογή του σωστού κατοικίδιου που θα πρέπει να πάρετε είναι εξίσου σημαντική με την επι­λογή της κατάλληλης στιγμής για να πάρετε κατοικίδιο. Πριν λοιπόν πάτε στο κατάστημα μικρών ζώων, σκεφθείτε τα ακόλουθα:

Ράτσα. Δεν είναι όλες οι ράτσες εξίσου καλές με τα παιδιά. Επιλέξτε μία γνωστή ως φιλική και υπο­μονετική με τα πιτσιρίκια. Συχνά, οι διασταυρώσεις είναι λιγότερο νευρώδεις, πιο υπομονετικές και πιο έξυπνες από τα καθαρόαιμα ζώα. Πιο σημαντική από τη ράτσα είναι η προσωπικότητα του συ­γκεκριμένου ζώου, γι’ αυτό πρέπει να περάσετε λίγη ώρα για να γνωριστείτε με το μελλοντικό σας κατοικίδιο μαζί με το μικρό σας πριν του περάσετε το λουρί και το πάρετε στο σπίτι σας. Το σωστό κατοικίδιο θα είναι φιλικό και εκδηλωτικό, δεν θα κρύβεται από τα μικρά παιδιά και δεν θα τινάζεται απότομα αν του σκαλίσουν το αυτί ή του τραβήξουν την ουρά.

Φύλο. Γενικά, τα θηλυκά σκυλιά είναι πιο ήρεμα από τα αρσενικά. Από την άλλη μεριά, οι αρσε­νικές γάτες δείχνουν συχνά περισσότερη αγάπη και τρυφερότητα στους ανθρώπους. Ο ευνουχι­σμός τείνει να καθιστά τόσο τους σκύλους όσο και τις γάτες λιγότερο επιθετικούς, πιο ήρεμους και ευκολότερους στους χειρισμούς. Η αφαίρεση των νυχιών από τις γάτες μπορεί επίσης να βο­ηθήσει σημαντικά. Αλλά και πάλι, η προσωπική ιδιοσυγκρασία πρέπει να είναι το στοιχείο που θα ληφθεί περισσότερο υπόψη.

Ηλικία. Το πλεονέκτημα της αγοράς ενός κουταβιού ή μιας νεαρής γάτας είναι ότι μπορεί να μεγαλώσει με το μικρό σας και έτσι να αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους. Το μειονέ­κτημα, βέβαια, είναι ότι θα έχετε δύο μωρά στο σπίτι, τα οποία θα χρειάζονται και τα δύο πολλή προσοχή και εκπαίδευση. Ένα ώριμο ζώο θα είναι συνήθως εκπαιδευμένο να ζει μέσα στο σπίτι ή εκπαιδευμένο για την καθαριότητα, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα. Αλλά θα έχει επίσης και παγιωμένους τρόπους και μπορεί να δυσκολευτεί να γίνει φίλος με το μικρό σας. Ένα ενήλικο ζώο που έχει μεγαλώσει με μικρά παιδιά είναι μια καλή συμβιβαστική λύση. Ένα γερασμένο κατοικίδιο, όμως, μπορεί να χρειάζεται περισσότερη χρονοβόρο φροντίδα από αυτήν που είστε σε θέση να προσφέρετε.

Τι πρέπει να ξέρετε

Αφού φέρετε το καινούριο κατοικίδιο στο σπίτι, έχετε στο νου τα παρακάτω σημαντικά στοιχεία:

 Τα κατοικίδια πρέπει να εκπαιδευτούν για συμβίωση με μικρά παιδιά. Αν το καινούριο σας κα­τοικίδιο δεν είναι συνηθισμένο σε μικρά παιδιά, αφήστε το να περάσει κάποιες ώρες με το μικρό σας μόνο κάτω από στενή επίβλεψη. Φροντίστε να είναι σύντομες στην αρχή αυτές οι συνεδρίες γνωριμίας, έτσι ώστε να μην πιεστεί ούτε το ζώο ούτε το μικρό σας.

Τα μικρά πρέπει να εκπαιδευτούν για συμβίωση με ένα κατοικίδιο. Υπερβολικά πληθωρικά πολλές φορές, τα νήπια μπορεί να πληγώσουν ή να τρομάξουν ένα κατοικίδιο, ενώ στην πραγμα­τικότητα δεν θέλουν παρά μόνο να του δείξουν τρυφερότητα. Ανατρέξτε στη σελίδα 135 για συμ­βουλές σχετικά με την εκπαίδευση του μικρού σας στο θέμα της ευαισθησίας και της ασφάλειας των ζώων.

Τα κατοικίδια και τα νήπια πρέπει να προστατεύονται τα μεν από τα δε, τουλάχιστον στην αρχή. Δεδομένου ότι και τα δύο μπορεί να είναι απρόβλεπτα, το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι κακό (σκόπιμα ή μη) είναι μεγάλο και για τις δύο πλευρές. Εκτός από το γεγονός ότι θα επιβλέ­πετε το μικρό σας και το κατοικίδιο σας όταν είναι μαζί, θα δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού για το μικρό σας στον οποίο δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση το κατοικίδιο όταν δεν μπορείτε να παρακολουθείτε (ένα πορτάκι ασφαλείας στο άνοιγμα μιας πόρτας κάνει συνήθως τη δουλειά).

Τα κατοικίδια και τα νήπια δεν πρέπει να τρώνε μαζί. Ταΐζετε το κατοικίδιο σας όταν το μικρό σας κοιμάται για μεσημέρι, όταν έχει πάει στο κρεβάτι του για βραδινό ύπνο, όταν είναι δεμένο με ασφάλεια στο ψηλό καρεκλάκι του ή όταν είναι απασχολημένο σε ένα άλλο δωμάτιο. Ή γεμίζετε το μπολ του κατοικίδιου με φαγητό την ώρα που βγαίνετε για να πάτε στα καταστήματα ή στην παιδική χαρά. Μαζεύετε το μπολ του κατοικίδιου μετά από κάθε γεύμα, εκτός αν βρίσκεται σε χώρο στον οποίο δεν μπορεί να φτάσει το μικρό σας. Τα βήματα αυτά δεν θα εμποδίσουν απλώς το μικρό σας να τσιμπήσει σκυλοτροφή, αλλά θα εμποδίσουν και το κατοικίδιο να δαγκώσει το μικρό σας όταν θα βρει τα δάχτυλα του στην τροφή του (ακόμα και τα φιλικά ζώα μπορεί να γίνουν εχθρικά όταν κάποιος παίρνει την τροφή τους). Είναι επίσης λογικό να κρατάτε το κατοικίδιο σας έξω από το δωμάτιο όταν τρώει το μικρό σας. Διαφορετικά, το τάισμα θα εξελιχθεί σύντομα σε φρενίτιδα, με περισσότερο φαγητό να καταλήγει στο στόμα του κατοικίδιου και πάνω του παρά στο στόμα του μικρού σας.

Τα κατοικίδια χρειάζονται εμβόλια. Τα εμβόλια του κατοικίδιου σας πρέπει να είναι ενημε­ρωμένα. Η λύσσα δεν είναι απειλή μόνο σε αγροτικές περιοχές, αλλά και σε αστικές. Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι μπορεί να κολλήσουν λύσσα και, όταν μολυνθούν, γίνονται πιο επιθετικά και μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο.

Όταν είστε καλοί με τα ζώα γίνονται και τα ζώα καλύτερα. Αν προσπαθείτε να πειθαρχήσετε το κατοικίδιο σας άγρια, μπορεί να το κάνετε να τρέμει και να είναι πιο επιρρεπές σε απότομες κινήσεις, ενώ δίνετε το κακό παράδειγμα στο μικρό σας. Αντίθετα, θα πρέπει να φέρεστε στα ζώα αυστηρά και με σεβασμό. Αν είναι δυνατόν (και απαραίτητο), επενδύστε σε εκπαίδευση για υπακοή.

Δείτε επίσης