Κατατίθεται το νομοσχέδιο που απαγορεύει το άτμισμα στους δημόσιους χώρους

ilektronikoTο νομοσχέδιο, που αναμένεται να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων.

Όμως ορισμένα πράγματα αξίζουν προσοχής. Εκτός από την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας τα ψιλικατζίδικα και τα μικρά μαγαζάκια να εξαιρεθούν της πώλησης καπνικών προϊόντων και η διάθεση να γίνεται μόνο από τα περίπτερα και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων – η τροπολογία αποσύρθηκε – το νομοσχέδιο θέτει κι άλλους περιορισμούς. Από την άλλη μεριά δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία δίνει τη διακριτική ευχέρεια  στα κράτη–μέλη να αποφασίσουν αν θα υπάρξει διαδικασία απλής κοινοποίησης ή αδειοδότησης για τα καπνικά προϊόντα, αλλά το υπουργείο Υγείας επέλεξε τη διαδικασία της αδειοδότησης για τα νέα προϊόντα. Επίσης, απαγορεύεται το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) στους δημόσιους χώρους.

Πάντως, ο καρδιολόγος και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός προτείνει μια πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση: “να απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους μόνο για τους νέους. Για τους υπόλοιπους”, όπως είπε, “να μην απαγορεύεται γιατί είναι ένας αποδεδειγμένος επιστημονικά τρόπος να ελαττώσουν το κάπνισμα ή και να το κόψουν.”

Δείτε περισσότερα για το θέμα στο marketfair.gr

Δείτε επίσης