Ανεπάρκεια εμβολίων ηπατίτιδας Α στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Επίκαιρη ερώτηση Επίκαιρη ερώτηση με θέμα την ανεπάρκεια εμβολίων κατά της ηπατίτιδας Α στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστατών, κατέθεσε χθες Τρίτη 6/9.2016 ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας.

hpatitida emvolioΣτη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σύμφωνα με την από 04/09/2016 καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) το Υπουργείο Υγείας επιδεικνύει εγκληματική αμέλεια σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων μεταναστών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΙΣΑ: ‘‘… δεν μερίμνησε ούτε καν για το στοιχειώδες, δηλαδή την επάρκεια των εμβολίων για τα λοιμώδη νοσήματα, θέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τη Δημόσια Υγεία όσο και τη ζωή των προσφύγων. Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα κρούσματα ηπατίτιδας Α στα Κέντρα Φιλοξενίας αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας «νίπτει τας χείρας του» και στέλνει τις τοπικές αρχές στις ΜΚΟ, για να τα προμηθευτούν!’’.

Μέχρι στιγμής, επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει. Επειδή η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο και είναι επικίνδυνο και ανήκουστο να υποκαθιστούν οι ΜΚΟ το κράτος σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, ο βουλευτής Κ. Μπαργιώτας, ρωτά γιατί δεν υπάρχει επίσημη απάντηση του Υπουργείου, πότε θα προβεί στην προμήθεια ικανού αριθμού εμβολίων και που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση.

Επίσης, ζητά ενημέρωση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α που παρουσιάστηκαν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί, τον αριθμό των εμβολίων και την ημερομηνία που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στη διάρκεια των τελευταίων μηνών»

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης