Ζαμπόν και μπέικον αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και καρκίνο

Οι άνθρωποι που τρώνε καθημερινά έστω και μια μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος (και ειδικά επεξεργασμένου) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη, σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Internal Medicine από την Alicja Wolk, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Η ανάλυση αποτελεί συνδυασμένη παρουσίαση των ευρημάτων για τους δυνητικούς κινδύνους του κόκκινου κρέατος (μοσχαρίσιο, βοδινό, χοιρινό, αρνί) και αλλαντικών (ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι). Δείχνει πάντως, ότι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι πολύ χειρότερο για την υγεία από το ακατέργαστο. Για παράδειγμα, μερικές μελέτες βρήκαν ότι τα 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή από τα 100 γραμμάρια ακατέργαστου κρέατος. Το ίδιο ισχύει και για τον διαβήτη τύπου 2 καθώς και για τους θανάτους από  κάθε αιτία.

Τα ποσοστά κινδύνου

Όπως έδειξε η μετα-ανάλυση, μόλις 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα (αντιστοιχούν σε δύο φέτες ζαμπόν ή τρεις φέτες μπέικον) αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια κατά 24% και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 8%. Το τελευταίο ποσοστό παρουσιάζει διακύμανση ανάλογα με το είδος του καρκίνου. Ο καρκίνος του παγκρέατος αυξάνεται κατά 19%. Ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατά 18%, ο καρκίνος του μαστού κατά 9% και ο καρκίνος του προστάτη 4%. Η ίδια ποσότητα κόκκινων επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει κατά 32% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Εξάλλου, 100 γραμμάρια ακετέργαστου κρέατος την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη κατά 19%, τον καρκίνο του εντέρου κατά 17% και τον καρκίνο του μαστού κατά 11%. Επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 15% και το εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 11%.

kokkino-kreas-6

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είναι πολύ χειρότερο από το ακατέργαστο.

Να σημειωθεί ότι το επεξεργασμένο κρέας περιέχει συνήθως πολύ περισσότερο αλάτι και νιτρικά άλατα από το ακατέργαστο κρέας. Επίσης το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. τηγάνι και μπάρμπεκιου) μπορεί να να οδηγήσει στην παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών οι οποίες πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο.

kokkino-kreas-karkinos

Η επίπτωση του επεξεργασμένου και ακατέργαστου κόκκινου κρέατος στον καρκίνο.

Όπως γράφει η Alicja Wolk, καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και επικεφαλής της Μονάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Karolinska Institute της Σουηδίας, το κόκκινο κρέας παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον άνθρωπο, όπως απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης της Β12) και ιχνοστοιχεία (π.χ. σίδηρο και ψευδάργυρο).

Ωστόσο «η συστηματική κατανάλωσή κόκκινου κρέατος ενέχει κινδύνους για την υγεία. Γι’ αυτό τον λόγο, πολλές χώρες έχουν εκδώσει νέες διατροφικές οδηγίες και συνιστούν περιορισμό της κατανάλωσής του, η οποία αυξήθηκε υπερβολικά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες».

Και πρόσθεσε: «Από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία είναι εύλογο να συμπεράνει κανείς ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και, ιδίως επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρκετών σοβαρών χρόνιων νοσημάτων και πρόωρης θνησιμότητας».

kokkino-kreaw-kindynos

Ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία, από καρδιά και καρκίνους.

Όπως εξήγησε η ειδικός, τα προϊόντα κρέατος υφίστανται επεξεργασία με διάφορες μεθόδους, όπως θερμική επεξεργασία, αλιπάστωση, κάπνισμα ή χρήση χημικών συντηρητικών και προσθέτων που αυξάνουν τη διάρκεια ζωής ή βελτιώνουν τη γεύση τους. Οι ουσίες αυτές ίσως ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Πηγή: Alicja Wolk: Potential health hazards of eating red meat.

Δείτε επίσης