Ηλεκτρονικοί υπολογιστές κάνουν καλύτερες διαγνώσεις από τους γιατρούς

Σύμφωνα με μια βελγική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο στο Λονδίνο, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι σε θέση να βελτιώσουν τις διαγνώσεις των πνευμονολογικών εξετάσεων, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα από τους γιατρούς στον εντοπισμό ασθενειών. Αυτό συμβαίνει χάρη στα εξελιγμένα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Leuven στο Βέλγιο, με επικεφαλής τον Wim Janssens, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.000 άτομα που έκαναν για πρώτη φορά πνευμονολογικές εξετάσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μια πρώτη διάγνωση από τους πνευμονολόγους με βάση τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στη συνέχεια, ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικούς αλγόριθμους ανέλαβαν να κάνουν το ίδιο. Κρίνοντας με βάση μια σειρά παραμέτρους και μαθαίνοντας στην πορεία από την “εμπειρία” που αποκτούν, οι υπολογιστές προτείνουν την πιθανότερη διάγνωση.

Όπως είπε ο Janssens, “η έρευνά μας δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας παρέχει πιο ακριβείς διαγνώσεις. Η ομορφιά του προγράμματος έγκειται στο ότι ο αλγόριθμος μπορεί να προσομοιώσει την πλήρη διαδικασία αξιολόγησης που κάνει ένας γιατρός, και χρησιμοποιώντας μια πιο προτυποποιημένη και αντικειμενική προσέγγιση, να εξαλείψει οποιαδήποτε μεροληψία”.

Ένας άλλος ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, ο Marko Topalovic, δήλωσε: “Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι μια πιο ακριβής και αυτοματοποιημένη ερμηνεία του τεστ πνευμονικής λειτουργίας, και ως εκ τούτου καλύτερη ανίχνευση της νόσου. Όχι μόνο μπορεί αυτό να βοηθήσει μη έμπειρους γιατρούς, αλλά έχει και πολλά οφέλη για την υγειονομική περίθαλψη”.

Καρκίνος του πνεύμονα και διάγνωση

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, βρήκε ότι οι υπολογιστές μπορούν να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις όταν αξιολογούν εικόνες του καρκίνου του πνεύμονα. Η μελέτη αυτή έγινε από ερευνητές του Stanford University School of Medicine και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπολογιστές εντόπισαν καλύτερα τα κρίσιμα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ακρίβεια της νόσου κάνοντας διάκριση μεταξύ δύο τύπων καρκίνων του πνεύμονα και προέβλεψαν καλύτερα τους χρόνους επιβίωσης των ασθενών.

“Η παθολογία όπως ασκείται σήμερα είναι πολύ υποκειμενική”, δήλωσε ο καθηγητής Michael Snyder, επικεφαλής της μελέτης. “Δύο υψηλής ειδίκευσης παθολόγοι που εκτιμούν την ίδια διαφάνεια θα συμφωνήσουν στο 60%. Η προσέγγιση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντικαθιστά αυτήν την υποκειμενικότητα με εξελιγμένες, ποσοτικές μετρήσεις που θεωρούμε ότι είναι πιθανόν να βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών”.

Αν και η μελέτη αυτή επικεντρώθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλούς άλλους τύπους καρκίνου.

Δείτε επίσης