Διαβήτης κύησης και προϋπάρχον διαβήτης προκαλούν επιπλοκές στα μωρά

Τα νεογνά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές μετά τη γέννησή τους εάν έχουν γεννηθεί από γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης ή που είχαν διαβήτη πριν μείνουν έγκυες.

diavhths-kyhshs-6Τόσο ο διαβήτης κύησης (αυτός που παρουσιάζεται στην εγκυμοσύνη) όσο και ο διαβήτης που προϋπάρχει της εγκυμοσύνης έχει παρενέργειες για το παιδί, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Μόναχο. Άλλες παθήσεις της μητέρας, κυρίως η υπέρταση και οι διαταραχές του θυρεοειδούς, θα μπορούσαν να περιπλέξουν την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Νοσοκομείου Niguarda Ca’ Granda στο Μιλάνο, με επικεφαλής τον δρ Basilio Pintuadi.

Μελετώντας στοιχεία από την περιοχή Πούγκλια της Ιταλίας, για το διάστημα 2002-2012, οι ερευνητές εντόπισαν μονότοκες κυήσεις με διαβήτη και γυναίκες που έπασχαν από διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη.

Οι αρνητικές συνέπειες για το μωρό

Από συνολικά 135.163 εγκυμοσύνες, εντοπίστηκαν 1.357 περιπτώσεις διαβήτη κύησης και 234 περιπτώσεις προϋπάρχοντος διαβήτη. Συγκριτικά με τις περιπτώσεις που η μητέρα είχε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ο διαβήτης σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο νεογνικής υπογλυκαιμίας (10πλάσιος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και 36πλάσιος στον προϋπάρχοντα διαβήτη).

Άλλες αρνητικές συνέπειες στην περίπτωση του διαβήτη ήταν η αυξημένη πιθανότητα γέννησης μωρού μη φυσιολογικού βάρους (είτε μεγαλύτερου είτε μικρότερου), ο αυξημένος κίνδυνος για ίκτερο, οι εμβρυικές δυσμορφίες (υπερδιπλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και υπερτριπλάσιος στον προϋπάρχοντα διαβήτη), τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου (διπλάσιος κίνδυνος στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και 10πλάσιος στην περίπτωση προϋπάρχοντα διαβήτη).

Επίσης, ο προϋπάρχων διαβήτης, όχι όμως και ο διαβήτης κύησης, σχετίστηκε με υπερδιπλάσιο κίνδυνο αναπνευστικής δυσφορίας και 46πλάσιο κίνδυνο περίσσειας αμνιακού υγρού.

Τέλος, η καισαρική τομή είχε 90% αυξημένη πιθανότητα στην περίπτωση του διαβήτη κύησης και 8πλάσια πιθανότητα στην περίπτωση που προϋπήρχε διαβήτης.

Οι ερευνητές είπαν πως τόσο ο διαβήτης κύησης, όσο και ο προϋπάρχων διαβήτης στην μητέρα σχετίζονται με παρενέργειες στα μωρά ανεξαρτήτως άλλων κλινικών καταστάσεων που μπορεί να περιπλέκουν την κυοφορία. Συνεπώς, θα πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στις εγκύους με διαβήτη κύησης ή προϋπάρχοντα διαβήτη.

Δείτε επίσης